Victor Ponta, despre imunitatea parlamentara: PSD va vota de fiecare data pentru solicitarile Justitiei

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

“PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor Justitiei”, a declarat premierul Victor Ponta. Seful Executivului a aratat, luni, disponibilitatea formatiunii social-democrate privind modificarea Constitutiei, in contextul dezbaterii privind imunitatea parlamentara.

”Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.
 

Controversele imunitatii parlamentare

Chestiunea imunitatii parlamentare este intens dezbatuta in spatiul public romanesc, fiind considerata in unele cazuri drept o piedica in procesul de Justitie. Astfel, mai mulţi parlamentari şi-au păstrat imunitatea, în urma votului din Parlamentul României, respingându-se astfel solicitările Parchetului privind începerea urmăririi penale sau arestarea preventivă a aleşilor.

În septembrie 2012, Camera Deputaţilor a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Astfel, în cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunităţii şi 183 de voturi "împotrivă".

Un alt parlamentar în cazul căruia Legislativul a respins arestarea solicitată de Justiţie este Ion Stan. Solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Stan a fost respinsă prin vot, la 21 decembrie 2012, de plenul Camerei Deputaţilor, deşi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor votase anterior pentru încuviinţarea arestării preventive a inculpatului.

În octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian. La puţin timp după vot, Varujan Vosganian şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Economiei.

Camera Deputaţilor a respins, în luna februarie 2014, ridicarea imunităţii deputatului PSD Vlad Cosma.

În martie 2014, Camera Deputaţilor a respins, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chitoiu. Au votat împotriva solicitării de începere a urmării penale 248 de deputaţi, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.

De asemenea, plenul Senatului a respins, în vara lui 2014, cu 104 voturi "împotrivă" şi 15 voturi "pentru", cererea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă.
 

“O mare greseala”

PSD sustine alegerea primarilor intr-un singur tur, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, potrivit sursei citate. Referitor la Ordonanta 55 care a legiferat traseismul politic, Valeriu Zgonea a aratat ca a fost “o mare greseala”.

”PSD susţine alegerea primarilor într-un singur tur. La preşedintele de CJ trebuie să fim foarte atenţi şi trebuie să luăm o decizie cu ceilalţi actori politici. Există o dezbatere cu privire la revenirea la votul indirect la preşedinţii de CJ”, a spus Zgonea.

El a precizat că mandatul PSD pentru Comisia de Cod electoral include şi susţinerea diminuării numărului de parlamentari la 300 de deputaţi plus 18 reprezentanţi ai minorităţilor plus patru deputaţi pentru Diaspora şi 100 de senatori plus doi senatori pentru Diaspora.

„Acest lucru înseamnă o diminuare cu aproape 40% a actualului Parlament”, a spus Zgonea, care a arătat că PSD susţine creşterea normei de reprezentare pentru un deputat sau pentru un senator existentă acum în lege.

În ceea ce priveşte modul în care va fi tratată problema traseismului de către viitoarea legislaţie electorală, Zgonea a spus că mişcarea liberă a parlamentarilor în interiorul Parlamentului este permisă de către deciziile CCR şi de către Constituţie.

Zgonea a apreciat, totodată, că Ordonanţa 55, care a permis migrarea aleşilor locali, a reprezentat „o mare greşeală pentru o Românie modernă”.

Este o Ordonanţă asumată de către mine, dar noi am copiat de fapt modelul PDL şi al domnului Blaga. S-ar părea că nu a fost o soluţie fericită”, a spus Zgonea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22