Victor Ponta: Guvernul va elabora o noua Lege a SALARIZARII: Nu e normal ca preşedintele si primul ministru să câştige mai puţin decât angajatii dintr-o companie de stat

P.c. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat ca, in partea a doua a acestui an, Guvernul va elabora o noua lege a salarizarii. Prim-ministrul considera ca e nevoie de o scara normala a valorilor, nefiind firesc ca presedintele, premierul si presedintii Camerelor Parlamentului sa castige mai putin decat un angajat din institutiile militarizate sau din companiile de stat, relateaza Hotnews.

 

"Trebuie să rearanjăm, totuşi, scara normală a valorilor, trebuie să existe în primul rând o ordine. Nu-i normal ca preşedintele ţării, primul-ministru, preşedinţii Camerelor să câştige mai puţin decât cine ştie ce angajat dintr-o instituţie militarizată sau dintr-o companie de stat, pentru că nu există nicio ţară europeană unde să se întâmple chestia asta. Cerem performanţă de la cei care conduc instituţii, dar în schimb credem că nu trebuie nimic altceva pentru performanţă", a spus Ponta, în deschiderea Biroului Permanent Naţional al PSD.

 

Guvernul va incerca sa elaboreze, de asemenea, un plan de cariera pentru functionarii publici, medici, profesori, pompieri, politisti.

 

Noua lege a salarizarii

 

In noua lege a salarizarii, propunerile facute de Guvern, stabilesc cinci clase de salarizare, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei. Sindicatele considera insa ca anumite profesii au fost introduse in mod eronat in categoria meseriilor necalificate.

 

CITITI SI: Guvernul Ponta amana reducerea CAS la angajat si angajator pana la 1 ianuarie 2018

 

In cele cinci clase de salarizare ar urma sa fie incluse, de anul viitor, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.
 

Liderii confederatiilor sindicale considera insa ca Guvernul nu cunoaste standardele ocupationale, deoarece include, de exemplu, profesia de sofer in categoria celor meseriilor necalificate, astfel ca proiectul nu va putea fi aplicat.


Salariile bugetarilor


Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.
 

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 de posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.
 

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.
 

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.


Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.


Guvernul incearca sa aplica noile prevederi începând cu anul viitor.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22