Pe aceeași temă
Trimis astazi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie in dosarul Rovinari-Turceni, lui Victor Ponta i s-a cerut in repetate randuri demisia. Initial, presedintele Iohannis a iesit public si a reafirmat necesitatea ca Ponta sa plece de la Palatul Victoria. Ulterior, si Opozitia i-a cerut demisia.
Acum, Ponta are o prima reactie pe Facebook:
“In trei ani Romania va depasi economic mai multe tari europene - spune FMI!
Cred cu tarie ca acest lucru este realizabil , prin munca romanilor si printr-o guvernare eficienta ( si atunci , in 2018, ne vom gandi ca nu au fost rele timpurile in care economia creste, salariile si pensiile la fel, absorbind fonduri europene si ajutam Moldova, si singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani)!”.
Iohannis ii cere din nou lui Ponta sa plece
Aflat in plina sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) la momentul in care DNA a anuntat trimiterea in judecata a dosarului Rovinari-Turceni, presedintele Iohannis a vorbit, joi dupa-amiaza, despre situatia lui Victor Ponta.
“Situatia este din ce in ce mai problematica pentru premier, pentru Guvern si pentru PSD. Dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit”, a spus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
Seful statului a cerut din nou solutii in aceasta problema: “Parerea mea nu s-a schimbat: cea mai simpla solutie ar fi cea pe care am propus-o si in iulie”, atunci cand Iohannis i-a cerut public demisia lui Victor Ponta.
PNL: Ponta, un premier toxic
Liberalii cer public Partidului Social-Democrat – principalul partid de guvernamant – sa spuna daca il mai sustine pe Victor Ponta la sefia Guvernului.
Prin faptul ca ramane la Palatul Victoria, sustin liberalii, Victor Ponta este “toxic pentru Romania”.
“In Europa, Victor Ponta este singurul premier trimis in judecata pentru infractiuni conexe celor de coruptie si aflat inca in functie. Posibilitatea de a fi condamnat chiar din postura de prim-ministru pune Romania in cea mai dificila situatie in relatia cu partenerii sai. Ponta a compromis functia de sef al Executivului, esentiala intr-un stat de drept”, se arata intr-un comunicat al PNL citat de HotNews.
Reactii si de la M10 si PMP
Tot din partea Opozitiei, de aceasta data de la M10 si PMP, vin critici dure la adresa premierului urmarit penal si trimis in judecata astazi de DNA.
"Victor Ponta dezonorează grav România: astăzi, un prim-ministru în funcție este trimis în judecată. Victor Ponta trebuie să demisioneze urgent și să nu târască guvernul României în tribulațiile lui judiciare. Ponta a ratat ocazia de a-și da demisia atunci când s-a dovedit plagiatul său. Are, măcar acum, obligația să iasă din scena politică, spre binele României", transmite M10.
Si Partidul Miscarea Populara a avut o reactie in context:
"Suntem singura ţară din lumea civilizată cu premier trimis în judecată pentru corupţie. Premierului unei ţări nu i se aplică prezumţia de nevinovăţie până la judecata „de apoi”. El reprezintă un model pentru milioane de cetăţeni, reprezintă ţara în relaţiile cu alte ţări, ar trebui să fie un model de încredere şi respect ce se transmite apoi şi asupra României”, transmite PMP.
Problemele premierului: spalare de bani, fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala
Premierul Victor Ponta a fost trimis astazi in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.
Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic
În 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anunțat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile și că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari—Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat,premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declarație în fața procurorului.
- Premierul Romaniei este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari.
DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.
Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.
In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.