Pe aceeași temă
Victor Ponta, premierul Romaniei, a scris pe contul sau de Twitter ca, prin plata unei transe de 162 de milioane de euro catre FMI, care va fi facuta luni, romanii platesc datoria facuta de Traian Basescu si PDL in 2009-2010, relateaza ziare.com
"Cu munca si sacrificii noi toti romanii terminam de platit datoria din 2009-2010 facuta de Basescu/PDL (azi PNL) ", a scris Ponta, facand referire la informatiile transmise de Ministerul Finantelor Publice despre plata acestei transe.
Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009. De la inceputul anului, tara noastra a rambursat peste 1,567 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost platita pe 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobanzi si comisioane.
CITITI SI: Negocierile cu FMI, esuate. Guvernul nu a semnat o scrisoare de intentie. Concluziile FMI
In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane lei catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni - 3 milioane euro catre FMI (dobanzi si comisioane). Totalul sumei pe care Romania trebuie sa o ramburseze catre cele trei institutii financiare se ridica la circa 1,860 miliarde euro in 2015.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.