Pe aceeași temă
Nu orice fel de procuror poate ancheta senatorii, a afirmat luni premierul Victor Ponta. Liderul PSD a subliniat ca, desi initial s-a opus propunerii ca procurorii sa iasa din categoria magistratilor, o asemenea propunere ar beneficia de sustinere parlamentara, in acest moment.
Premierul a subliniat, la inceputul Biroului Permanent National (BPN) al PSD, ca in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni a avut o discutie “mai putin formala” cu presedintele Iohannis cu privire la realitatea constitutionala din Romania.
Intrebat de presa despre convorbirea cu seful statului, Ponta a facut referire la realitatea celor trei puteri constitutionale – Juridica, Legislativa si Executiva, acestea trei fiind obligate sa se respecte, cu asigurarea independentei.
Ponta a subliniat ca intre cele trei puteri trebuie sa existe un anumit tip de comunicare, sustinand ca orice membru al Guvernului se adreseaza Parlamentului prin prim-ministru, care semneaza inclusiv raspunsuri interpelari, si in mod asemenator presedintele tarii se adreseaza direct Parlamentului si nu prin intermediari.
"Asa incat, relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, eventual ministrul Justitiei. Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt",a declarat Ponta, potrivit HotNews.
In ce priveste propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistratilor, premierul a spus ca ar fi exista sustinere in acest sens.
"A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL, isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL'', a mai spus liderul PSD.
Premierul declarase anterior ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei cu privire la cererea “unui procuror DNA” catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv Dan Sova. Victor Ponta spunea in acel context ca cererea incalca procedura si respectul intre institutii.
Solicitarile DNA la modificarea Constitutiei
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a trimis astazi Comisiei de revizuire a Constituției din Parlamentul Romaniei, punctul de vedere al DNA in privinta revizuirii actualei Constitutii.
Solicitarile DNA sunt legate de imunitatea parlamentara, de perioada retinerii unor inculpati si de urmarirea penala a ministrilor.
CITESTE SI: DNA, noua cerere catre Senat pentru documente legate de cazul Sova
DNA solicita o modificare a perioadei de reținere de la 24 de ore la 72 de ore din cauza complexitatii unor infractiunii. In cerere se precizeaza ca mai multe state ale UE au o perioada de retinere de 48 sau 72 de ore.
O alta solicitare a DNA este legata de imunitatea parlamentarilor, aceasta trebuind pastrata doar pentru declarațiile politice ale acestora.
În cererea de modificare a Constituției, DNA solicită de asemenea simplificarea procedurii de urmarire penala a miniștrilor.