Victor Ponta si baronii PSD nu s-au inteles cu privire la alegerea sefilor de CJ-uri

T.d. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, joi, cu presedintii de Consilii Judetene (CJ) din Romania, cu privire la scandalul privind alegerea indirecta a sefilor de CJ incepand din 2016, dar “ramane sa pastram dialogul in continuare”, asa cum a aratat seful Executivului.

Menita sa aplaneze conflictul dintre Ponta – sustinator al alegerii indirecte a sefilor de CJ de catre consilierii judeteni si nu in mod direct de cetateni, cum se intampla acum – si presedintii de Consilii Judetene, care se opun explicit acestei modificari, intalnirea s-a incheiat fara niciun rezultat.

"Ramane sa pastram dialogul in continuare", a spus Victor Ponta, la finalul sedintei.

presedintelui Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), social-democratul Marian Oprisan,

De cealalta parte, social-democratul Marian Oprisan – presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) – invoca lipsa de reprezentativitate, daca modificarea va fi aplicata.

"A fost o discutie cat se poate de categorica. Eu am sa va dau un singur exemplu (...) in alegerile din 2004, locale, votul la presedintii de CJ a fost indirect si ne-am trezit in urmatoarea situatie in judetul Valcea sau Tulcea. In judetul Valcea cetatenii au votat majoritar pentru PSD, in schimb presedintele CJ a ajuns un consilier care mai avea un singur coleg, de la PC. In speta judetului Tulcea, cetatenii au votat in 2004 majoritar lista PSD, iar presedintele CJ a ajuns un coleg de la PRM care mai avea doi consilieri. Daca vrem acest tip de democratie nu cred ca e o solutie buna”, a spus Oprisan, potrivit stiripesurse.

Presedintele UNCJR a mai aratat ca: “Problema nu este a actualilor presedinti de CJ. Cel putin trei sferturi dintrei ei, daca se ajunge la votul indirect, nu vor mai candida. Daca acest lucru se va intampla, de suferit vor avea comunitatile pe care sunt chemati sa le administreze viitorii sefi de CJ. Imaginati-va ca in loc de un baron local, vor fi in spatele lui inca 21 sau 22 de baronasi mai mici, pentru ca in momentul ala presedintele de CJ nu se va mai putea concentra pe problemele reale ale comunitatilor judetene, in momentul acela presedintii de CJ pierd autoritate si vor trebui sa se concentreze la presiunea permanenta a unei majoritati formata din 21-22 de consilieri care au tot felul de solicitari", a explicat social-democratul.


Saptamana trecuta, conflictul dintre baronii PSD din teritoriu si conducerea centrala a partidului a iesit la suprafata, in cele mai dure tuse. Motivul: propunerea votata in Comisia de Cod Electoral, care prevede ca sefii de Consilii Judetene (CJ) sa fie alesi prin vot indirect, de catre consilierii judeteni, si nu in mod direct de cetateni, asa cum se intampla acum.

Liderii din teritoriu au criticat dur aceasta masura luata la centru, pe care o vad drept “mizerabila, jignitoare, smechereasca si ipocrita”. Potrivit lui Marian Oprisan, responsabil pentru aceasta decizie luata in Comisia de Cod Electoral este colegul sau de partid si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22