Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu au afectat independenta Justitiei, a decis Consiliul Superior al Magistraturii

T.d. | 22.06.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu au afectat independenta Justitiei, a decis luni Consiliul Superior al Magistraturii.

In cauza e vorba despre o serie de declaratii facute de premier in 1 iunie la Romania TV cu privire la activitatile desfasurate de magistrati, iar in ce-l priveste pe Tariceanu, CSM are in vedere scrisoarea deschisa prin care seful Senatului cerea demiterea sefelor DNA si ICCJ – Kovesi si Livia Stanciu -, in contextul cazului Marianei Rarinca.

„În cadrul verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, dispuse la data de 27 mai 2015 de către Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit că în cuprinsul scrisorii deschise adresată domnului  Klaus Iohannis, Președintele României, preluată de întreaga mass media, un grup de senatori, printre care și domnul Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a emis aprecieri referitoare la soluționarea cauzei penale denumită ”Rarinca”, acreditând ideea că Direcția Națională Anticorupție a dispus arestarea preventivă a doamnei Mariana Rarinca, că nu au fost respectate garanțiile impuse de Constituția României, că denunțul făcut de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi unul calomnios, iar Președintele României ar putea interveni în procedura de revocare a unor magistrați cu funcții de conducere”, arata CSM.

Consiliul mai arata ca „inspectorii judiciari au constatat că situația concretă este diferită de cea prezentată în conținutul scrisorii trimise Președintelui României, întrucât arestarea preventivă a doamnei Mariana Rarinca s-a dispus și a fost menținută de către judecători din cadrul Tribunalului și Curții de Apel București, secțiile penale, și nicidecum de către Direcția Națională Anticorpție. De asemenea, verificările efectuate au relevat faptul că soluționarea propunerii de arestare preventivă s-a făcut cu respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor reglementate de Constituția României și Codul de procedură penală, iar afirmația că președintele ÎCCJ a formulat un denunț calomnios este nereală câtă vreme nu s-a stabilit acest caracter al plângerii/denunțului de către organele abilitate ale statului”.

In ce-l priveste pe Victor Ponta, CSM a avut in vedere declaratiile premierului cu privire la condamnarea lui Liviu Dragnea.

Inspecția Judiciară a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României, în sensul că judecătorii care au fost investiţi cu soluţionarea cauzei penale privindu-l pe domnul Liviu Dragnea ar fi fost arestaţi dacă ar fi pronunţat o soluţie de achitare, precum şi că procurorii acţionează în mod abuziv, pot fi apreciate ca o încălcare a obligaţiei ce îi revine şefului executivului de a asigura toate condiţiile pentru respectarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor, precum şi a hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată şi a soluţiilor adoptate de procurori.

De asemenea, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile potrivit cărora judecătorii pronunţă hotărâri sub presiune şi de teama de a nu fi arestaţi, sau că dacă pronunţă hotărâri de achitare a unor inculpaţi, suportă consecinţe, acreditează ideea lipsei de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor, decredibilizând totodată şi activitatea procurorilor, întrucât induc opinia că aceasta se desfăşoară în afara cadrului legal, interferând cu sfera politică şi serveşte unor scopuri oculte”, transmite CSM intr-un comunicat.


Context

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat la inceputul lunii iunie, la RomaniaTv, că judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea în dosarul fraudelor de la referendum ar fi fost arestate dacă îl achitau.

"Este (tensiune în PSD - n. red.), bineînțeles că este pentru că noi am guvernat și guvernăm și la nivel central, guvernăm și la nivel local. După chestia asta, absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea că am făcut referendum de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toți. Ați văzut ce pățesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu știu ce. Vă dați seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau și arestate acum. Au dat și ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept pentru că nu doar noi, ci și PNL a fost cu noi la suspendare. Toți am fost, mă rog, toți cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulțumire pentru că e o nedreptate care ni se face", a declarat Ponta, la RomâniaTv.

  • La finalul lunii mai, presedintele Senatului cerea demisia procurorului sef al DNA, Laura Kovesi, si a presedintelui Inalte Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu.

Intr-o scrisoare deschisa, Calin Popescu Tariceanu ii cerea lui Klaus Iohannis sa le inlature “prin demitere ori demisie” pe sefele DNA si ICCJ. Presedintele Senatului si-a fundamentat apelul pe un caz in care el acuza DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu.

In scrisoarea semnata de Tariceanu si alti patru parlamentari PLR – Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta –, presedintele Senatului o acuza pe sefa DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu, presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie.

"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata in cauza.

CITESTE SI: Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, ii raspunde lui Tariceanu: Nu exista niciun motiv sa demisionez

In aceeasi scrisoare, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa sustina “neintarziat si fara rezerve” proiectul parlamentar privind eliminarea arestului preventiv din Codul Penal.

CITESTE SI: Curtea de Apel Bucuresti publica motivarea deciziei in cazul Marianei Rarinca. Cum argumenteaza judecatorii achitarea

„În final, vă rugăm Domnule Preşedinte să vă alăturaţi neîntârziat şi fără rezerve Parlamentului României în demersul acestuia de a modifica Codul de Procedură Penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii ”suspiciunii rezonabile” prin ”indicii temeinice” ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. Avem în cazul Rarinca dovada scandaloasă şi peremptorie a modului abuziv în care unii magistraţi, chiar de la cel mai înalt nivel, recurg la practica arestului preventiv în temeiul unor bănuieli a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată. Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere  a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi care au dreptul să se bucure de protecţia legii”, mai scrie Tariceanu.

Mai mult, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa ceara in CSM declansarea unei anchete disciplinare fata de Kovesi si Stanciu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22