Victor Ponta spune că ProRomânia va vota moțiunea de cenzură, dar nu se va alia cu PNL sau PSD

Laurentiu Gheorghe | 10.06.2019

ProRomânia nu-și asumă textul moțiunii de cenzură inițiată de PNL dar cu toate acestea Victor Ponta spune că cei 23 de deputați și un senator ai formațiunii pe care o conduce, vor vota „la vedere” moțiunea

Pe aceeași temă

Victor Ponta a transmis că parlamentarii afiliați grupului PRO România vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, dar nu o vor și semna pentru că nu vor să-și asume ceea ce vor scrie PNL și USR în documentul moțiunii:

Totodată, conducerea PRO România a stabilit 8 priorităţi sau condiții pentru a avea orice fel de parteneriat în perioada următoare, printre care abrogarea OUG 114, reformarea Ministerului Afacerilor Interne, implicit schimbarea ministrului Carmen Dan, și implementarea Legii votului electronic.

„Vom vota, toţi parlamentarii PRO România, la vedere, ca să nu fie discuţii, moţiunea de cenzură în această sesiune, dar nu semnăm niciun fel de text al PNL, al USR, al altui partid, treaba lor ce vor să scrie în moţiune. Noi avem motivele noastre pentru care dorim şi votăm schimbarea Guvernului. Nu avem numărul necesar de semnături ca să facem şi noi o moţiune, am fi vrut să facem noi moţiunea, dar, probabil, că ceilalţi ziceau: «nu domne’, că nu o votăm pe cea a PRO România». Deci lucrurile să fie foarte clare – 23 de deputaţi şi un senator PRO România vor vota moţiunea de cenzură”, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a PRO România.

„Am cerut colegilor mei un mandat pentru o rezoluţie, nu a avut nimeni nimic împotriva acestei propuneri a mea, dimpotrivă, şi anume PRO România, în mod oficial, a decis că nu va face niciun fel de alianţe politice cu PSD sau cu PNL. Fiind două partide vechi care nu se pot reforma, nu se pune problema să facem vreo alianţă politică nici cu PSD, nici cu PNL", a spus Victor Ponta, duminică, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a PRO România, potrivit Agerpres.

Victor Ponta propune în schimb o inițiativă politică în opt puncte pe care s-o promoveze Opoziția în perioada imediat următoare, în cazul în care se va forma un nou guvern, și care ar reprezenta un parteneriat ale formațiunilor politice care își vor asuma guvernarea:

„Am decis un set de 8 priorităţi politice, când spun priorităţi, chiar acum, pe care PRO România le susţine şi care reprezintă (...) din punctul nostru de vedere condiţiile absolut obligatorii pentru a avea orice fel de parteneriat în perioada următoare. Ce aşteptăm noi de la orice fel de Guvern, orice fel de alianţă, orice fel de majoritate? Primul lucru - abrogarea OUG 114 cu păstrarea acelor prevederi pe care mediul de afaceri şi autorităţile locale le-au considerat totuşi pozitive, în zona de construcţii, în zona de energie. (...) Cerem categoric să o discutăm în Parlament cât mai repede şi să luăm nişte măsuri urgente", a precizat Ponta.

Un alt aspect de discutat este legat de aplicarea integrală a Legii 223/2015 privind pensiile militare.

"Este o discuţie largă, suntem de acord să discutăm despre pensiile speciale, despre ce facem cu ele în continuare, dar pensiile militare nu sunt pensii speciale, cei care au dobândit şi dobândesc pensia în baza Legii 223 au dreptul la ea, de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza avem pensii militare, toate ţările NATO au pensii militare şi pentru noi este o condiţie absolut obligatorie", a mai spus Ponta. În al treilea rând, PRO România vrea reformarea Ministerului Afacerilor Interne, nu doar prin schimbarea ministrului Carmen Dan, schimbare care, spune liderul partidului, trebuia, deja, să aibă loc.

"Vorbim aici de câteva lucruri absolut esenţiale, şi anume, pentru a lămuri sau mai bine zis de a îmbunătăţi capacitatea Poliţiei de Frontieră exact în perioada vacanţelor, am vrea ca milioanele de români care vin în ţară să nu păţească ce au păţit la vot, să stea la cozi interminabile, să lămurim activitatea MAI în incidentele grave şi inacceptabile de la Valea Uzului, să stabilim pentru totdeauna responsabilităţi legate de ce s-a întâmplat pe 10 august anul trecut în Bucureşti, în aşa fel încât să nu mai avem niciodată jandarmi care bat oameni şi oameni care bat jandarmi", a precizat Ponta.

El a menţionat şi Programul Operaţional Infrastructură Mare. "Să se treacă de la faza de discuţii teoretice la semnat 5 contracte - cele 3 contracte pentru spitalele regionale şi cele 2 contracte pentru autostrada Moldovei şi autostrada Piteşti-Sibiu", a adăugat Ponta.

Cea de-a cincea condiţie ţine de implementarea Legii votului electronic. "Noi am depus un proiect întocmit de colegul nostru Florin Jianu, mai sunt încă 2 proiecte unul de la PNL, unul de la USR, să le dezbatem dacă se poate în această sesiune, ce e mai bun din fiecare proiect să-l luăm, să-l aplicăm, în aşa fel încât să nu mai existe niciodată problemele de la vot", a spus Ponta.

El a adăugat că PRO România susţine şi ca alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să se facă în două tururi, pentru că „este evident că este o solicitare la nivel social, oamenii îşi doresc acest lucru”.

A şaptea condiţie, a menţionat Ponta, ţine de renunţarea la forma actuală a proiectului Fondului Suveran de Investiţii şi a punctat că România are nevoie de un asemenea fond, dar „în niciun caz în forma gândită de Dragnea şi Vâlcov, (...) o formă care însemna fraudarea României şi a companiilor pe care România le mai deţinea”.

PRO România doreşte adoptarea, fie şi prin ordonanţă de urgenţă, a unei modificări la Legea partidelor politice, „în aşa fel încât să se revină la forma de dinaintea amendamentului deputatului Drăghici". „Practic, asta înseamnă că se reduce cu 80% finanţarea pentru partidele politice şi se revine într-o finanţare cât de cât decentă", a completat Ponta.

El a explicat că, în baza celor 8 priorităţi, PRO România poate discuta în continuare de schimbări politice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22