Victor Ponta: Trebuie sa scadem redeventele in zonele de explorare si exploatare off-shore, altfel nimeni nu va investi miliarde de dolari. // Basescu: Il atentionez pe Ponta ca nu poate modifica redeventele

T.d. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca redeventele “reprezinta a doua solutie magica prin care rauri de bani vor veni la bugetul public”. Seful Executivului a participat la conferinta de lansare a Pactului pentru fiscalitate organizata sub egida Academiei Romane, potrivit Hotnews.

Premierul a aratat in discursul tinut in cadrul evenimentului ca desi toti vor taxe mai mici, vor cheltuieli mai mari pentru educatie si infrastructura. “Nimeni nu spune cum sa avem cheltuieli mai mari fara sa avem taxe mai mari", a spus Ponta, recomandand ca solutie combaterea evaziunii fiscale. 

Ponta a vorbit si despre nivelul redeventelor, spunand ca e nevoie de analize detaliate pentru a vedea unde anume si cu cat vor creste.

"Redeventele reprezinta a doua solutie magica prin care rauri de bani vor veni la bugetul public. In zonele de explorare si exploatare off-shore eu cred ca trebuie sa le scadem, pentru ca altfel nimeni nu va investi miliarde de dolari daca nu are facilitati pentru a-si recupera acesti bani in urmatorii 10-15 ani", a mai spus Ponta.

"Evaziunea este o frana serioasa pentru dezvoltarea Romaniei noastre, creand un cerc vicios pervers, care face adevaratele masuri de relaxare si stimulare fiscala sa ramana simple intentii pe o coala de hartie. Suma pierduta este uriasa -, reprezinta cam jumatate din bugetul de stat al Romaniei! Ce am putea face cu acesti bani? Exemplele pot fi nenumarate: 5 kilometri de autostrada pe zi, adica 150 de kilometri de autostrada pe luna, sau constructia unui spital universitar la fiecare doua zile. Am putea la fel de bine sa aducem in discutie si lipsa celor 60 de milioane de euro necesari pentru tratamentele bolnavilor de cancer, suma care ar putea fi acoperita in doar 1,3 zile din echivalentul taxelor si impozitelor necolectate. Este binecunoscut deja faptul ca avem cei mai multi analfabeti din Uniunea Europeana - 250.000. Stiti in cat timp am strange banii necesari pentru a ii scolariza pe toti? In 100 de zile. La nivel de infrastructura, am mai putea sa construim 5 scoli moderne in fiecare zi, complet utilate si dotate. Sigur, am putea de asemenea si sa atingem cu usurinta tinta Europa 2020 a Uniunii Europene de a aloca 3% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, tot din banii neincasati de stat. Tot asa, am mai putea reduce datoria publica in fiecare secunda intr-un ritm de 4 ori mai mare decat cel in care creste acum", s-a mai spus in cadrul conferintei.
 

Traian Basescu, despre redevente

Presedintele Basescu a abordat subiectul redeventelor, joi seara, in cadrul unei declaratii de presa, la Palatul Cotroceni.

“Il atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga cum functioneaza aceste mecanisme. ·  Redeventele sunt stabilite de legea petrolului si gazelor plecand in principiu de la marimea zacamantului, intre 3 si 13,5%”, a spus Basescu.

Seful statului a continuat pe marginea subiectului: “Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor. Ce poate insa face guvernul: langa redeventa, in functie de marimea zacamantului, mai sunt doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015 in mod normal”, a explicat Basescu.

Primul om in stat a mai aratat ca: “Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele, nu le mentine, astea sunt in lege si nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste doua taxe. UE nu ne lasa sa avem redevente diferite pentru concesionari diferiti”, a spus Traian Basescu.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22