VIDEO Adjunctul comandantului fortelor NATO din Europa: Rusia ar putea ATACA un stat ESTIC membru NATO. Teritoriile unor state NATO pot fi OCUPATE inainte ca Alianta sa poata riposta

P.c. | 22.02.2015

Pe aceeași temă

Generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului fortelor aliate din Europa, a declarat ca Rusia poate oricand lansa un atac impotriva unui stat membru NATO din estul Europei, provocand astfel un conflict cu risc de confruntare nucleara. Bradshaw considera ca NATO trebuie sa se adapteze la tacticile militare folosite de Rusia in estul Ucrainei, tactici de tip hibrid bazate pe o combinatie de tehnici de razboi conventionale, de gherila urbana si cibernetice, el precizand insa ca posibilitatea unei invazii militare clasice nu poate fi exclusa, relateaza Hotnews.

 

"Rusia ar putea crede ca fortele conventionale de amploare pe care a demonstrat ca le poate genera in scurt timp - asa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate in viitor nu doar pentru intimidare si presiuni, dar si pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atentia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times.

 

CITITI SI: Moscova, din ce in ce mai iritata de prezenta NATO in Estul Europei. MAE rus vorbeste depre un FRONT DE STATE la granita sa

 

Adjunctul comandantului fortelor NATO in Europa a continuat: "Dupa o astfel de situatie, riscul escaladarii conflictului ar putea fi folosit pentru a se impiedica restabilirea integritatii teritoriale. Aceasta tehnica de amplificare a dominatiei este una clasic sovietica".
 

La inceputul anului 2013, Rusia a organizat exercitiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapida a 25.000 de militari in Belarus si in encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exercitiu similar organizat la sfarsitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari rusi. 

 

Armata rusa ar putea invada rapid regiunea majoritar rusa estona Narva, inainte ca NATO sa aiba timp sa riposteze."O astfel de situatie ar genera un conflict strategic. Oricat de improbabila ni s-ar parea acum o astfel de ipoteza, este vorba de o amenintare existentiala evidenta la adresa NATO", a explicat Adrian Bradshaw, sugerand ca s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

 


Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.
 

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a atras atentia joi ca exista riscul ca Rusia sa incerce sa destabilizeze tarile baltice. "Sunt ingrijorat in legatura cu actiunile (presedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra tarilor baltice, de modul in care testeaza capacitatile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat ca Alianta Nord Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce forma va lua aceasta". La randul sau, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat ca Rusia reprezinta o amenintare pentru Republica Moldova si pentru statele baltice.
 

CITITI SI: Ministrul britanic al Apărării: DESTABILIZAREA Ţărilor Baltice, un pericol real si prezent. Rusia testeaza NATO

 

Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia, avertizand ca Moscova va avea "reactii adecvate" la orice "presiuni". "Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia. Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reactii adecvate la astfel de aventuri", a spus Putin.

 

CITITI SI: Vladimir PUTIN: Nicio tara nu este SUPERIOARA MILITAR Rusiei. 68% dintre rusi cred ca SECURITATEA tarii lor este amenintata

 

Rusia, iritata de prezenta NATO in estul Europei

 

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukasevici, prezenta crescuta a Aliantei Nord Atlantice pe continentul european “sub pretextul unor amenintari estice inexistente” si tactica blocului militar occidental privind crearea unui “front de state” la granita cu Federatia Rusa duce la “reconfigurarea” spatiului european si are potentialul de a modifica balanta existenta.

 

CITITI SI: Angela MERKEL, cancelarul german: Noua ordine europeana trebuie conturata IMPREUNA cu Rusia, nu IMPOTRIVA ei

 

Implementarea consistenta de capacitati militare NATO, cresterea prezentei militare a Aliantei pe asa numitul front estic si intensificarea exercitiilor Aliatilor la granita rusa provoaca ingrijorari”, puncteaza Lukasevicipotrivit Sputnik.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22