VIDEO Alina Bica, AUDIATA la DNA, alaturi de fostul consilier. Fosta sefa a DIICOT va fi pusa SUB INVINUIRE in acelasi dosar in care este cercetata ELENA UDREA (surse)

T.d. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Florentin Mihailescu, fost ofiter de politie judiciara si consilier al Alinei Bica in mandatul acesteia la sefia DIICOT, a fost adus la DNA. Procurorii l-au chemat pe Mihailescu pentru declaratii privind ajutorul presupus dat lui Ovidiu Tender in dosarul Carom. Alina Bica se afla, joi, la DNA pentru audieri. Potrivit unor surse, Bica ar urma sa fie pusa sub acuzare in acelasi dosar in care este acuzata si Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Cauza în care va fi audiat Mihăilescu este disjunsă din dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat, în care Bica este arestată preventiv.

Anchetatorii sustin ca Alina Bica ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, judecat in dosarul Carom, intocmit chiar de fosta sefa a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.
 

Alina Bica, audiata la DNA

De altfel, fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, se afla la DNA pentru audieri in dosarul despagubirilor ilegale de la ANRP. Potrivit unor surse neconfirmate de DNA, Bica urmeaza sa fie pusa sub acuzare in acelasi dosar in care este cercetara si Elena Udrea, arata Romania Libera.

 

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren.

Terenul de 13 hectare a fost supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Alina Bica este suspectată şi într-un dosar disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP, cauză în care apare şi numele Elenei Udrea.
 

Conexiunea Bica-Udrea

Procurorii fac cercetari intr-un nou dosar ce o vizeaza pe Alina Bica. Dosarul este disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP, potrivit unor documente DNA.

În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând primei soţii a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, iar omul de afaceri, fiul său Alin Cocoş şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonanţei de disjungere a cauzei, după atribuirea valorii terenului, de către expertul evaluator Emil Nuţu şi înainte de aprobarea raportului de către comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren către oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, "scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenţi" a legăturii cu membrii comisiei "prin intermediul lui Cocoş Dorin, Cocoş Alin (fiul lui Dorin Cocoş, n.r.) şi Udrea Elena Gabriela".

În urma acordării despăgubirii pentru teren, acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate, "iar o parte din bani au fost direcţionati către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)".

In urma implicarii in acest caz, Alina Bica ar fi primit “fara a plati contravaloarea, o cota-parte dintr-un teren situat in Snagov, in suprafata de 4.425 mp, apartinand numitei Chiriac Olguta”, tranzactie facuta prin interpusi, mai arata documentul in cauza.
 

Udrea, acuzata de spalare de bani si fals in declaratii de avere

Preşedintele PMP, deputatul Elena Udrea, a fost adusă de anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ea spunând la intrare că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre dosarul Microsoft. Udrea a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat că Elena Udrea a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp la DNA.

Potrivit unor surse judiciare, DNA o suspecteaza ca a stiut ca sotul sau de la acel moment, Dorin Cocos, ar fi obtinut sume de bani din traficul de influenta realizat in dosarul Microsoft, iar acesti bani ar fi fost fost investiti intr-o firma din care Udrea insasi a incasat dividende.

La iesirea din sediul DNA, dupa mai bine de patru ore de audieri, Elena Udrea a declarat:"Am mai stat, au venit avocatii din dosar. Chiar nu as vrea sa comentez. Eu in declaratia de avere am spus exact cum a fost, nu pot sa declar ceva, fie si fostul sot, daca nu imi spune. Cel mai bine ar fi sa il intrebati pe dl Dorin Cocos".

Ulterior, intr-o interventie telefonica la B1 TV, Elena Udrea a precizat ca procurorii au intrebat-o de ce in declaratia de avere din 2010 nu a declarat un imprumut pe care fostul sau sot Dorin Cocos l-a facut catre o firma a sa in 2009.

"Nu am declarat pentru ca nu mi-a spus despre acest imprumut", a sustinut Elena Udrea, afirmand ca procurorii considerau ca ar fi trebuit sa "prezume ca banii erau din actrivitati ilegale".

In aceste conditii, Elena Udrea a cerut termen pentru a consulta dosarul si pentru a da o declaratie.

In eventualitatea unei cereri de arestare preventiva, este nevoie de aviz de la Parlament. Vacanta parlamentara se incheie pe 1 februarie, deputatii si senatorii vor reveni la munca luni, 2 februarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22