VIDEO Avocatul Poporului contesta la CCR procedura de redeschidere a urmaririi penale

T.d. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Avocatul Poporului a contestat, marti, la Curtea Constitutionala (CCR) procedura de redeschidere a urmaririi penale. Avocatul Poporului reclama lipsa unui proces echitabil din cauza faptului ca procurorul si suspectul sau inculpatul nu pot participa la dezbateri in fata judecatorului de camera preliminara, in cazul redeschiderii urmaririi penale.

Avocatul Poporului arata, in sesizarea transmisa judecatorilor constitutionali, ca articolul 335 alineatul 4 din Codul de procedura penala incalca legea fundamentala, avand in vedere ca nu este respectat dreptul la aparare, potrivit Hotnews.

"Textul legal criticat este neconstitutional, contravenind dispozitiilor articolului 21 alineatul 3 referitor la solutionarea cauzei in mod echitabil si articolului 24 privind dreptul la aparare, din Constitutia Romaniei. In speta, supunerea confirmarii ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale - sub aspectul legalitatii si temeiniciei -, judecatorului de camera preliminara fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, nu respecta exigentele de solutionare a cauzei in mod echitabil, in conditii de contradictorialitate si oralitate, si nici dreptul la aparare", precizeaza Avocatul Poporului.

CITESTE SI: Liberalii incep procedura de demitere a lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului

Textul de lege care urmeaza sa fie analizat de Curtea Constitutionala reglementeaza faptul ca "redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult trei zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22