Pe aceeași temă
Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar presedintii Consiliilor Judetene (CJ) vor fi alesi indirect, prin vot secret al consilierilor judeteni, potrivit proiectului de lege privind alegerile locale, adoptat miercuri de Camera Deputatilor.
Votul in acest caz a fost de 278 “pentru”, 22 “impotriva” si 14 abtineri, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.
Astfel, proiectul adoptat de deputati prevede ca presedintii de CJ-uri, vicepresedintii si viceprimarii vor fi alesi in mod indirect, prin vot secret, de consilerii judeteni, cu majoritate simpla. Ei vor putea fi demisi motivat la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica doua treimi din voturile totale, potrivit Mediafax.
De asemenea, primarii vor fi alesi intr-un singur tur, potrivit unei ale prevederi a proiectului.
In plus, toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.
In ce priveste votul dat in Camera, desi s-au manifestat public impotriva prevederilor, liberalii au votat pentru proiectul de lege.
Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat la sfarsitul lunii aprilie, ca va cere, în Camera Deputaţilor, ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin.
Gorghiu a precizat ca votul din Senat pentru noua lege a alegerilor locale care permite alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin a fost o scăpare, iar PNL va încerca să corecteze legea în Camera Deputaţilor, forul decizional.
„Alegerea primarilor din două tururi de scrutin este un amendament la care PNL nu va renunţa. Veţi vedea asta când legea va veni în plenul Camerei Deputaţilor. Este posibil să ieşim din sală dacă nu se adoptă amendamentul. Este posibil să luăm şi alte măsuri de protest. Vă mai amintesc că în Comisia de Cod Electoral PNL are cinci parlamentari, în timp ce PSD are 10. Este imposibil să impui un amendament. Am susţinut şi în plenul Senatului acest amendament, însă a picat pentru că PSD are majoritate“, a declarat Alina Gorghiu.