Pe aceeași temă
Comisia Juridică a Senatului a adoptat un amendament la Codul de Procedură Penală care interzice incatusarea celor anchetati pentru coruptie pe perioada arestului preventiv. Pentru a intra in vigoare, amendamentul trebuie adoptat și de plen. Comisia a decis de asemenea ca inculpatii trimisi în arest la domiciliu își vor putea alege singuri domiciliul unde doresc să își ispășească perioada de arest, relateaza stiripesurse.ro
Senatorul PSD Serban Nicolae si-a sustinut initiativa legislativa si le-a explicat jurnalistilor ca initiativa a fost generata de faptul ca "in multe situatii incatusarea poate sa fie o forma de umilire a persoanei in cauza", mai ales in cazul in care aceasta nu a comis infractiuni cu violenta, prevazute in Codul Penal, cum ar fi talharia, omorul sau violul, a spus senatorul, conform ziare.com
Totodata, Nicolae a propus ca acuzatii de fapte de coruptie sa nu mai fie arestati preventiv, ci cel mult la domiciliu."Am comunicat in timp util forma pe care eu o sustin si inteleg ca a fost admisa chestiunea legata de incatusare si de arestul la domiciliul", a declarat senatorul PSD, care a precizat ca va sustine forma initiala a proiectului si in plenul Senatului.
Termenul de adoptare tacita a proiectului legislativ este 7 mai.
Judecătorul Mircea Aron, reprezentantul CSM în fața Comisiei Juridice, le-a spus senatorilor că în acest moment avem un spectacol al cătușelor total nejustificat și a acuzat DNA de exces de zel. El considera că oamenii anchetati de DNA nu sunt din start vinovați, iar prin purtarea acestora cu cătușe în spațiul public li se ignoră prezumția de nevinovăție. Aron le-a propus senatorilor să facă o modificare mai amplă în lege și să modifice inclusiv legea CNA, pentru ca televiziunile de știri să nu mai poată oferi acest show al cătușelor.
DNA: Modificarea Codului Penal va afecta investigarea coruptiei
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) considera ca initiativa legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae – privind modificarea Codului de Procedura Penala – poate afecta mersul investigatiilor in dosarele de coruptie. Institutia anticoruptie vorbeste despre o “atingere semnificativa a capacitatii investigative a DNA”.
DNA atrage atentia asupra unor puncte ce “ar putea sa afecteze eficienta investigatiilor in dosarele de coruptie”, potrivit unui comunicat al institutiei. Concret, Directia Anticoruptie atrage atentia asupra modificarilor din patru puncte de vedere:
- Introducerea unei noi masuri preventive – arestul sever;
- Problema mandatului de aducere;
- Reducerea duratei controlului judiciar;
- Noi dispozitii privind incatusarea inculpatilor.
Senatorul PSD Serban Nicolae nu mai vrea arest preventiv pentru fapte de coruptie
Social-democratul Serban Nicolae a initiat un proiect de lege care prevede o serie de modificari la Codul de procedura penala (legea 135/2010, actualizata in 2014). Cele mai importante modificari vizeaza masura arestului preventiv care, daca proiectul ar fi adoptat, ar deveni arest la domiciliu sau arest sever.
In prima instanta, e vorba despre modificarea articolului 202 din Codul de procedura penala.
Art. 202, alin. (4), litera d) - arestarea preventivă, în una din următoarele forme:
i)arestul la domiciliu
ii)arestul sever
Daca este vizat de masura arestului preventiv, inculpatul in cauza are posibilitatea de a opta pentru locul in care va sta pe timpul masurii preventive.
In plus, articolul 208 aduce o alta modificare interesanta: inculpatul nu poate fi incatusat in nicio imprejurare, cu exceptia celor care au comis acte de violenta sau s-au sustras urmaririi penale.
Proiectul, care inca nu a fost depus in Parlament, prevede “arestul sever” doar impotriva persoanelor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme si acte de terorism.
Este relevant faptul ca din noua formula dispare sintagma referitoare la infractiunile de coruptie, comparativ cu formula actuala.
Concret, arestul sever ar urma sa fie dispus doar daca inculpatul a comis ”o infracţiune intenţionată contra vieţii, prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea altei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”, propune senatorul PSD.
Acest fapt, in conditiile in care actualele prevederi privind masura arestarii preventive puncteaza ca:
(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Serban Nicolae, autorul propunerii de pedepsire a dezvalurii de informatii din dosarele penale
Social-democratul Serban Nicolae nu este la prima initiativa legislativa controversata. Senatul a aproba la finalul lunii octombrie 2014 o propunere venita tot din partea lui Nicolae, propunere care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare. Avizata favorabil de Guvern, propunerea lui Serban Nicolae a fost aprobata tacit de senatori, in septembrie, si a starnit critici in spatiul public.
"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa.
In aceste conditii, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (spre exemplu stenograme) va risca o condamnare la inchisoare.