VIDEO Klaus Iohannis, alocutiune in deschiderea unui program pe tema securitatii in Marea Neagra: România se va implica în restaurarea securității regionale

P.c. | 25.05.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a anunțat astazi, in cadrul ceremoniei de deschidere a Programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, că România se va implica activ in restaurarea securității regionale, relateaza stiripesurse.ro

 

Programul este organizat de Serviciul Român de Informaţii sub înaltul patronaj al Președintelui României și în parteneriat cu reprezentanţii Harvard Kennedy School și National Intelligence University.

 

 

CITITI alocuţiunea presedintelui Klaus Iohannis:

 

Onorați membri ai prezidiului,
Onorați participanți, invitați,
Doamnelor şi domnilor,


În primul rând, dați-mi voie să vă spun bine ați venit! Pentru mine este o mare plăcere să deschid această manifestare aici. Este prima manifestare de acest tip pe care o găzduim în această sală de când sunt eu Președinte. Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea acestui program academic, realizat prin cooperarea instituţională internaţională dintre Administraţia Prezidenţială a României, Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii, Harvard University şi National Intelligence University din Statele Unite ale Americii. Este, în opinia mea, un valoros demers de reflecţie strategică. Tocmai de aceea îl voi sprijini şi în anii care urmează.
 

Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparțin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internaţională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal.

 

Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformări globale și provocări. Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO și la Uniunea Europeană sunt esențiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe şi de securitate ale României.
 

Consolidarea profilului României în NATO şi UE reprezintă o prioritate, o linie de conduită specifică bunei guvernări, care răspunde așteptărilor cetățenilor noștri. Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice şi într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, România trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică.
 

CITITI SI: VIDEO Klaus Iohannis, la revenirea de la Summitul Parteneriatului Estic: Uniunea Europeana trebuie sa mentina deschisa perspectiva integrarii pentru statele partenere

 

Doamnelor și domnilor,
Marea Neagră este un spaţiu atât de convergenţă, cât şi de coliziune a intereselor ţărilor riverane, dar şi a diverşilor actori internaţionali. Evoluţia geopolitică şi de securitate în zona Mării Negre, poziţia geografică a regiunii, riscurile şi ameninţările la adresa stabilităţii în zonă sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunităţii internaţionale.
La acestea se adaugă și elementele ce ţin de cooperarea politică, economică şi militară.
 

Situarea regiunii la frontierele NATO şi UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre.


Această regiune, interfaţă cu Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană, este un mediu de securitate complex şi eterogen. Statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre au încercat să găsească forme eficiente de colaborare. Mă refer la structurile de cooperare instituţionalizată, cum ar fi Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră, dar şi la structuri non-instituţionalizate precum Procesul de Cooperare Sud-Est European sau la iniţiative precum Euroregiunea Mării Negre sau Sinergia Mării Negre. Totuşi, nu se poate vorbi de rezultate semnificative în planul securităţii. Aceasta şi pentru că a lipsit o viziune integrată, iar multe iniţiative au rămas, din păcate, la stadiu de proiect.
 

România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO și al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora.


Alături de aliaţii şi partenerii noştri, ne oferim resursele de cunoaştere, cât şi cele umane şi materiale, pentru a contribui la restaurarea securităţii regionale bazate pe dreptul internaţional şi la asigurarea sustenabilităţii statelor din regiunea Mării Negre.
 

Închei prin a-mi exprima odată în plus aprecierea pentru necesitatea și utilitatea acestui program. Vă doresc mult succes!”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22