Pe aceeași temă
Elena Udrea a fost eliberata din arest, fosta sefa a PMP urmand a fi plasata in arest la domiciliu, in dosarul “Microsoft”. Justitia a decis, cu o saptamana in urma, arestarea preventiva a Elenei Udrea, vizata de acuzatii de trafic de influenta si spalare de bani. Marti, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, definitiv, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu fata de Elena Udrea.
UPDATE: Elena Udrea este citata la DNA, miercuri, incepand cu ora 9.30. Procurorii cer lamuriri privind denuntul facut de Udrea in 30 ianuarie impotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, a anuntat marti seara avocatul ei, Marius Striblea, dupa iesirea fostei sefe a PMP din arest.
La iesirea din arestul Politiei Capitalei, Elena Udrea a spus ca va merge, probabil miercuri, in Parlament, acolo unde Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta noua cerere de arestare emisa pe numele sau.
La întrebările jurnaliştilor, Udrea a răspuns doar "N-aş vrea să spun nimic la momentul acesta". Ulterior, întrebată dacă va merge miercuri la Parlament, ea a răspuns "Probabil că voi merge mâine în Parlament".
Elena Udrea a iesit din arestul Politiei Capitalei.
Potrivit deciziei magistratilor, Udrea nu are voie sa ia legatura cu Dorin Cocos, Dinu Pescariu si cu Ana Maria Topoliceanu sau cu membrii familiilor acestora, direct sau indirect. Totodata, Udrea are interdictie sa faca publice informatii din dosar, atat in presa cat si pe retelele sociale.
Instanta Suprema subliniaza faptul ca incalcarea oricarei obligatii poate duce din nou la dispunerea arestarii preventive, potrivit Mediafax.
In 10 februarie, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru 30 de zile in dosarul “Microsoft” in care procurorii o acuza de trafic de influenta si spalare de bani.
Fosta sefa a PMP a fost retinuta marti noaptea, dupa audieri-maraton. Luni noaptea, Camera Deputatilor a avizat favorabil cererile de urmarire penala, retinere si arestare preventiva fata de Udrea, cercetata pentru coruptie in dosarele “Microsoft” si “Gala Bute”.
Udrea, nou mandat de arestare
Luni, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut un nou mandat de arestare fata de Elena Udrea, de aceasta data in dosarul “Gala Bute”.
Procurorii adauga trei noi infractiuni de luare de mita in contul fostei candidate la presedintia Romaniei, infractiuni presupus savarsite in mandatul de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Romaniei sesizarea Camerei Deputatilor si ministrului Justitiei in vederea inceperii procedurii de efectuare a urmaririi penale si incuviintarea arestarii preventive a deputatului Elena Udrea.
Anchetatorii vorbesc despre “săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care (Elena Udrea – n.r.) avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului”, transmite institutia anticoruptie, intr-un comunicat.
In dosarul in cauza – ce vizeaza atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor MDRT in perioada 2010-2012 – Camera Deputatilor a incuviintat o cerere de urmarire penala si arestare preventiva fata de Udrea, pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente sau declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene, trafic de influenta si luare de mita.
Procurorii sustin acum ca dispun de noi informatii privind noi fapte de coruptie.
“Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, se arata in comunicatul DNA.
Concret, procurorii vorbesc despre trei noi capete de acuzare:
- Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec
- Infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A.
- Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani
Procurorii vor sechestru pe averea lui Udrea
Problemele Elenei Udrea nu par sa se opreasca aici. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticoruptie intentioneaza să pună sechestru pe averea fostului ministru al Turismului, ei facand o cerere oficiala in acest sens, catre ANAF, pentru furnizarea inventarului bunurilor pe care le deține fostul deputat,
Astfel, procurorii DNA pregătesc sechestrarea averii Elenei Udrea, pentru acoperirea prejudiciului estimat, în primă fază, la 15 milioane de euro. Udrea detine şase terenuri în Bucureşti şi mai multe suprafeţe agricole în comunele Sohatu şi Săruleşti, Giurbăneşti şi Nana din judeţul Călăraşi.
Udrea mai are in proprietate două case in Bucureşti şi doua autoturisme: un Mercedes şi un Fiat 500. Ea detine bijuterii de 100.000 de euro, conform propriei declaraţii de avere depuse la Camera Deputaţilor.
Udrea mai are în conturi aproximativ 1,1 milioane de lei. Acestora li se adaugă plasamente, investiţii şi împrumuturi acordate de aproximativ 2,1 milioane de lei şi aproape 400.000 de euro.
Fostul presedinte al PMP ar trebui să mai primească 460.000 de euro in urma divortului, din partea fostului soţ, Dorin Cocoş, dar acesta este de asemenea arestat, iar averea sa va ajunge tot sub sechestru.
Elena Udrea, arestata preventiv
Magistratii Instantei Supreme au decis arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru 30 de zile in dosarul “Microsoft”, in care procurorii o acuza de trafic de influenta si spalare de bani. Fosta sefa a PMP a fost retinuta in noaptea de 10 februarie, dupa audieri-maraton.
Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA faţă de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv şi cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzaţia privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzaţie formulată de procurori după instituirea controlului judiciar. Decizia ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.
In noaptea de marti, 10 februarie, cu putin inainte de ora 23:00, Elena Udrea a parasit, zambind, dar cu catuse la maini, sediul DNA, insotita de politisti si in imbulzelile ziaristilor si cameramanilor, pentru a fi dusa in arest. "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului", a comentat aceasta, la intrebarile ziaristilor.
Inainte de a intra in masina care o transporta la arest, Udrea i-a mai intrebat pe ziaristi: "Ce, va asteptati la altceva?".
Elena Udrea "a fost retinuta intr-un dosar disjuns din dosarul Microsoft, pentru doua presupuse fapte de trafic de influenta si o fapta de spalare de bani", a declarat la acel moment avocatul acesteia, Marius Sebastian Striblea.
Potrivit comunicatului DNA, Udrea a fost reținută pentru:
- trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);
- trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România);
- trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro);
- spălare de bani.
Ion Ariton, sub control judiciar
Procurorii DNA au dispus, marti, masura controlului judiciar fata de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, in dosarul “Gala Bute”, pentru o perioada de 60 de zile. Ariton este vizat de acuzatii privind participare la abuz in serviciu si trafic de influenta. In 12 februarie, Senatul a decis ridicarea imunitatii lui Ion Ariton.
Anchetatorii anticoruptie arata ca, “in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive”, potrivit unui comunicat DNA.
Masura controlului judiciar ii impune cateva obligatii lui Ion Ariton, dupa cum urmeaza:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Poliția SIBIU, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de suspecții, inculpații sau martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
In 3 februarie, Comisia Juridica din Senat aviza pozitiv cererea DNA privind inceperea urmaririi penale fata de Ion Ariton, pentru ca, in 12 februarie, Camera Superioara sa voteze pentru ridicarea imunitatii fostului ministru al Economiei.
In ce priveste situatia lui Ariton, procurorii sustin ca acesta acesta ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.
CITESTE SI: