VIDEO Miron Cozma, pus sub acuzare in dosarul Mineriadei din 13-15 Iunie 1990

Tudor Despina | 22.10.2015

Procurorii Inaltei Curti l-au pus sub acuzare, astazi, pe fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, in dosarul Mineriadei. El are o alta varianta asupra evenimentelor.

Pe aceeași temă

 

Armata, Internele si Serviciile, iata minerii”, a spus Miron Cozma la iesirea de la Inalta Curte. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a iesit de la Instanta Suprema cu calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din 13-15 Iunie ’90.

 

"Deocamdata infractiunea (de care e acuzat - n.red.) e cea comuna, pe (art.) 439 ca si toti ceilalti, dar pe situatia de la litera 'g' am inteles, adica vatamari corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (...) Nu e vorba de crime impotriva umanitatii", a declarat Miron Cozma, la iesirea din sediul Parchetului, potrivit Agerpres.

 

In ce priveste venirea minerilor in Bucuresti, actiunea a fost condusa de autoritati, sustine el: "Daca au venit, au venit condusi de autoritatile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si coloneii din servicii, care, chiar in iunie '90, au fost acolo si bineinteles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Camarasescu, securistul", a mai spus Cozma in fata presei.

 

El a sustinut ca va aduce probe din dosarul pe care il are la CEDO: "E absolut normal si consider ca s-a procedat corect de catre Parchet in ideea ca in calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului sa am calitate ca toata lumea, in faza incipienta, de suspect. (...) Eu marti voi da o declaratie, alaturi de avocatul meu", a afirmat el.

 

Mai mult, Cozma sustine ca e nevinovat si ca in violentele din 13-15 Iunie 1990 i-ar fi salvat viata lui Marian Munteanu:

 

"Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, (...) a fost adus in ultimul tren. (...) Parchetul, procedural, nu face altceva decat sa respecte legea. De-a lungul vremii nu exista nicio reclamatie impotriva mea”.

 

Tot astazi a venit la Parchetul General si fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre. Lui, alaturi de amiralul in rezerva Emil Dumitrescu si fostul vice al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Cazimir Ionescu, i-a fost adusa la cunostinta calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei.

 

Ieri, fostul presedinte Ion Iliescu si fostul sef al SRI Virgil Magureanu au fost invinuiti in dosar, cei doi fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii.

 

Context

 

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, a cerut astazi presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa declanseze procedurile pentru formularea cererii de urmarire penala fata de fostul pri-ministru Petre Roman si fata de Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

 

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost reaudiat ieri in dosarul"Mineriada din 13-15 iunie 1990". Conform unor informatii aparute pe surse, Iliescu ar fi urmarit penal pentru "infractiuni impotriva umanitatii". Un comunicat al Parchetului General a informat ieri ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele. Incadrarea juridica a faptelor a fost de asemenea schimbata in "infractiuni contra umanitatii".

 

Dosarul a fost inchis in 2009 pentru ca nu ar fi existat probe suficiente la dosar, fiind redeschis in martie 2015, ca urmare a unei decizii CEDO din septembrie 2014.

 

CEDO obliga Romania sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei

 

Dosarul mineriadei a fost redeschis in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22