VIDEO Noi discutii NATO-Rusia, acelasi rezultat: Alianta Nord Atlantica cere retragerea trupelor ruse din Ucraina, Moscova nu recunoaste implicarea

T.d. | 19.05.2015

Pe aceeași temă

Alianta Nord Atlantica solicita din nou Federatiei Ruse sa-si retraga toate trupele si armamentul greu din estul Ucrainei si sa inceteze sustinerea acordata separatistilor prorusi din regiune, a declarat secretarul general al Aliantei, la finalul unei intrevederi cu ministrul rus de Externe.

 

Jens Stoltenberg s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut loc in marja reuniunii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei si vine in contextul relatiei tensionate dintre Moscova si Occident, relatie provocata de implicarea Kremlinului in dosarul ucrainean, dupa cum acuza statele din spatiul euro-atlantic.

Jens Stoltenberg a subliniat ingrijorarea Aliantei cu privire la numarul mare de exercitii militare pe care Rusia le efectueaza intr-o perioada scurta.

“Am discutat, de asemenea, nevoia de transparenta in special atunci cand avem o prezenta militara crescuta de-a lungul frontierelor noastre. Pentru NATO este important sa facem tot ceea ce este posibil pentru a evita ca a numite incidente sa scape de sub control”, a aratat secretarul general al NATO.

CITESTE SI: Moscova incalca Acordurile de la Minsk, sustine Petro Porosenko: 11.000 de militari rusi se afla in Ucraina

Si, desi Alinata a intrerupt orice cooperare practica cu Moscova in aprilie 2014, a mai aratat Stoltenberg, “liniile de contact politice raman deschise”.

Este important sa avem linii de comunicare. Acestea pot contribui la mai multa previzibilitate si pot evita neintelegerile”, a precizat Stoltenberg.
 

Moscova nu recunoaste o vina in dosarul ucrainean

In ciuda celor mai tensionate relatii dintre Vest si Moscova de la caderea Cortinei de Fier si a regimurilor comuniste din Europa de Est, Kremlinul nu pare sa accepte ca are cel putin o parte din vina pentru conflictul separatist din estul Ucrainei.

Cel putin asa a transmis ministerul rus al Afacerilor Externe, saptamana trecuta, in timpul unei intrevederi intre presedintele rus Vladimir Putin, ministrul de Externe Lavrov si secretarul de stat american John Kerry.

Serghei Lavrov a subliniat ca nu Rusia poarta raspunderea pentru actuala criza din relatiile cu Washingtonul”, se arata in comunicatul MAE rus.

CITESTE SI: Noi tensiuni ruso-occidentale dupa ce NATO ar fi expulzat presupusi spioni rusi de la cartierul general din Bruxelles

"Rusia este pregatita pentru o cooperare constructiva cu Statele Unite (...) cu toate acestea, cooperarea nu este posibila decat pe o baza justa si echitabila, fara tentativa de dictat sau de constrangere", transmitea sursa citata, la momentul respectiv.

Serghei Lavrov a subliniat ca nu Rusia poarta raspunderea pentru actuala criza din relatiile cu Washingtonul. Rusia este deschisa unei cooperari constructive cu SUA, atat in domenii bilaterale, cat si pe scena internationala, unde ambele tari poarta o raspundere speciala pentru securitatea si stabilitatea globale. Cu toate acestea, cooperarea este posibila doar avand la baza dreptatea si echitatea, fara incercari de dictat sau de constrangere”, potrivit comunicatului MAE rus.
 

Kremlinul respecta dreptul international, dupa ce a anexat Crimeea

Mai mult decat atat, la cateva zile dupa episodul mai sus prezentat, Moscova iesea public din nou si anunta o intarire a prezentei militare in Peninsula Crimeea, anexata in 2014 de la Ucraina.

In plus, dupa cum arata Kremlinul, decizia e motivata de actiunile NATO in proximitatea Rusiei, iar faptul in sine nu incalca niciun tratat international.

Potrivit reprezentantului permanent al Moscovei la NATO, “ceea ce face Rusia corespunde in totalitate tuturor obligatiilor internationale. Nu incalcam nimic. Nu exista interdictii asupra faptului ca noi putem sa amplasam acolo (in Crimeea – n.r.) anumite tipuri de arme”, a spus Aleksandr Grusko.

CITESTE SI: Ucraina cere Rusiei despagubiri de 350 de miliarde de dolari: La un moment dat Moscova va plati

Oficialul rus a subliniat, de asemenea, ca prezenta capacitatilor nucleare americane in Europa constituie un factor destabilizator. Grusko a mai aratat ca retragerea armelor nucleare ale SUA din Europa reprezinta o conditie necesara pentru mentinerea stabilitatii strategice in regiune, dar si pentru continuarea dezarmarii nucleare.

Extinderea Aliantei Nord Atlantice in directia Rusiei, mai arata Grusko, echivaleaza cu o “destabilizare serioasa a situatiei si cu o cursa a inarmarii”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22