VIDEO Organizarea unui referendum pentru adoptarea euro este o idee buna, sustine premierul Ponta

T.d. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Ideea organizarii unui referendum pentru adoptarea monedei euro este buna, considera premierul Ponta. Seful Executivului pastreaza anul 2019 ca termen pentru aderarea tarii la zona euro.

Prezent joi dimineata la Conferinta Regionala Euromoney pentru Finante si Investitii pentru Europa de Sud-Est, seful Executivului a reluat tema aderarii Bucurestiului la zona monedei unice.

"Dupa ce presedintele Iohannis va organiza noi consultari cu Parlamentul, cu BNR, cu patronatele, cu sindicatele, trebuie sa facem un mic grup tehnic si sa facem un to do list, cu ce pasi avem de facut pentru a indeplini toate conditiile pentru a fi membri ai zonei euro", a declarat premierul, citat de Ziare.com.

Victor Ponta considera benefica ideea unui referendum pe aceasta tema: "ar fi foarte bine ca inainte de a intra efectiv, in 2019, sa avem un referendum, eu cred ca romanii sunt pro-europeni si vor fi si pro euro, cu conditia sa ii informam bine".

Premierul a subilinat, totusi, ca nu acum este momentul pentru organizarea unei consultari a populatiei pe tema adoptarii euro.

"Chestiunea cu referendumul a aparut in scena publica, nu a fost ideea mea, dar cu siguranta nu acum e momentul. E o idee foarte buna, dar inainte de aderare. O sa vedem in 2017, 2018 daca se pune problema”, a mai aratat Ponta, precizand ca obiectivul de aderare este semestrul doi din 2019, intr-un moment cand tara va detine si presedintia Uniunii Europene.
 

Iohannis vrea consens politic si strategie nationala pentru euro

Acum o saptamana, presedintele Klaus Iohannis anunta organizarea de consultari cu partidele politice, pe tema aderarii tarii la zona euro. Seful statului s-a intalnit, in acest sens, cu premierul Victor Ponta si Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele “a lansat consultari pe aceasta tema, astfel incat Romania sa fie cat mai bine pregatita, iar adoptarea euro sa fie in beneficiul tuturor cetatenilor”, se arata intr-un comunicat.

De altfel, Palatul Cotroceni mai transmite ca in cadrul discutiilor a fost luata decizia infiintarii unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, cu scopul de a asigura “proiectarea, coordonarea si monitorizarea etapelor si responsabilitatilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv”.

Discutiile dintre presedinte, premier si guvernatorul BNR au urmarit identificarea principalelor etape economice si institutionale ale procesului de trecere la moneda unica, in conformitate cu angajamentele asumate de Executiv in cadrul Programului de Convergenta 2015-2018.

“În perioada următoare, Președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro. Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil”, mai transmite Palatul Cotroceni.
 

Ce spune guvernatorul BNR despre adoptarea euro

La finalul lunii aprilie, guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca Romania nu trebuie sa se rezume doar la angajamente formale in privinta aderarii la moneda euro. Bucurestiul, arata Mugur Isarescu, trebuie sa gandeasca si sa aplice un plan de actiune in privinta unei convergente reale cu tarile din zona euro.

El a mai aratat ca autoritatile romane trebuie sa analizeze bine daca mentin anul 2019 ca tinta de aderare.

Noi am optat pentru 2019, an care nu a fost ales fara temei. Trebuie insa sa ne gandim foarte bine daca mentinem aceasta tinta si sa vedem ce avem de facut. In prezent, cel mai mare pericol este incetatenirea ideii ca adoptarea euro e doar o schimbare de bancnota si ca e doar responsabilitatea BNR. E vorba de o schimbare culturala”, spunea Mugur Isarescu la acel moment.

“Dupa experienta Greciei si Spaniei, UE a introdus noi indicatori de convergenta. De pilda, datoria sectorului privat, care inainte nu aparea. Cu exceptia pozitiei investitionale nete, Romania indeplineste toate criteriile. Stam mai bine chiar decat Cehia”, a continuat oficialul roman.

Guvernatorul BNR a mai explicat ca “din punct de vedere tehnic, adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 ar presupune intrarea in ERM II la 1 ianuarie 2016 si participarea la aranjament pentru minim doi ani. E drept, mai persista incertitudini cu privire la nivelul cursului de schimb, din cauza interventiilor noastre. In ERM II e ca in antecamera sefului: trebuie sa stai nemiscat, sa nu cumva sa tremuri, ca nu mai intri. Si cu cat mai lunga e asteptarea, cu atat tentatia de a te misca e mai ridicata”, a conchis guvernatorul BNR.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22