VIDEO Primarii si presedintii de Consiliu Judetean pot fi reprezentati in AGA societatilor de utilitati publice, au decis deputatii

T.d. | 06.05.2015

Pe aceeași temă

Primarii si presedintii de Consilii Judetene (CJ) vor putea fi reprezentati in adunarile generale ale asociatiilor (AGA) din serviciile de utilitati publice. Deputatii au respins, miercuri, o cerere de reexaminare a legii in acest sens. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 de voturi “pentru”, trei voturi “impotriva” si 88 de abtineri, potrivit Romania Libera.

Adoptata in iunie 2014, legea serviciilor comunitare de utilitati publice prevedea faptul ca primarii si presedintii de CJ-uri pot avea calitatea de reprezentanti ai comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor respective in adunarile generale ale asociatiilor avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice. Legea a fost retrimisa spre reexaminare in Parlament de fostul presedinte Traian Basescu.

In cererea de reexaminare era subliniata lipsa de oportunitate a legii, in conditiile in care participarea alesilor locali in organele de conducere din asociatiile de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, reexaminarea era motivata de posibilul impact negative al legii, intrucat ar conduce la ocolirea regimului incompatibilitatilor.

Astfel, potrivit cererii de reexaminare, “ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor Consiliilor Judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii.

Totusi, deputatii au decis sa respinga cererea si sa mentina punctul de vedere adoptat initial. In plus, noua lege le permite primarilor si presedintilor de CJ-uri sa isi delege, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.

PSD si UDMR au declarat ca sustin prima varianta a legii si sunt impotriva reexaminarii, in timp ce liberalii s-au abtinut.
 

Cazul Iohannis-ANI

O problema asemanatoare a avut-o si presedintele Klaus Iohannis, declarat incompatibil de ANI in 2013 pentru ca a participat la AGA societatilor Apa Canal si Piete Sibiu, in calitate de primar al orasului. Totusi, presedintele a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce ICCJ a respins in 21 ianuarie recursul ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI.

Decizia Justitiei prin care s-a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete este definitiva.

In motivarea deciziei luate in dosar, magistratii ICCJ arata ca Iohannis, in calitate de primar al Sibiului si reprezentant in AGA a SC “Apa Canal” SA Sibiu, a actionat pentru un interes social si nu unul personal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22