Pe aceeași temă
In cadrul unei sedinte comune desfasurate, vineri, la Craiova, guvernele Romaniei si Bulgariei au convenit sa realizeze un schimb de opinii si bune practici vizand oviectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), in perspectiva inchiderii acestuia. De asemenea, cele doua Executive au semnat mai multe documente. Premierul a vorbit si despre formarea unui grup comun de lucru intre Romania, Bulgaria si Serbia, pe modelul grupului de la Visegrad.
Totodata, Guvernele de la Bucuresti si Sofia au convenit sa sustina extinderea cu sase luni a perioadei pana la care trebuie cheltuite fondurile de dezvoltare rurala 2007-2013.
Aceste intelegeri se regasesc in declaratia politica comuna la incheierea celei de-a treia reuniuni a Consiliului de cooperare la nivel inalt intre Romania si Republica Bulgaria, desfasurate vineri, la Craiova, potrivit HotNews.
Executivele roman si bulgar au semnat in cadrul sedintei comune de vineri de la Craiova mai multe documente:
- o conventie pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit
- un protocol de intentie in domeniul turismului
- un protocol privind cooperarea in domeniul radiocomunicatiilor
- un plan de cooperare in domeniul politicii farmaceutice si situatiilor medicale de urgenta
- o declaratie comuna privind intensificarea cooperarii regionale in domeniul energiei.
De altfel, premierul Victor Ponta a declarat vineri ca si-ar dori ca Romania, Bulgaria si Servia sa formeze un grup de la Craiova, pe modelul grupului de la Visegrad.
"Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa fie mai coordonate si mai unite ca pana acum in toate demersurile pe care le facem pe plan european. Avem un exemplu de succes al altor tari vecine din Europa - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - care reunite in grupul de la Visegrad au fost foarte eficiente si sunt in continuare foarte eficiente in promovarea intereselor lor regionale. Mi-as dori ca azi, la Craiova, sa punem bazele unei colaborari accentuate intre Bulgaria, Serbia si Romania, daca vreti, in timp sa fie grupul de la Craiova ca si grupul de la Visegrad: trei tari care se sfatuiesc, au pozitii comune, au proiecte comune si care se sprijina", a afirmat premierul roman intr-o conferinta comuna cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, la finalul unei reuniuni trilaterale la nivel de prim-ministrii, desfasurata la Craiova.