VIDEO Tariceanu il sustine pe Ponta si acuza o incercare de lovitura de stat: E normal ca un procuror de 27 de ani sa rastoarne guverne?

T.d. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

Privita “cu detasare”, situatia politica a momentului poate duce la concluzia ca “este o incercare de lovitura de stat”, sustine presedintele Senatului. Calin Popescu Tariceanu l-a criticat si pe procurorul de caz care il ancheteaza pe premierul Ponta.

Declaratiile facute de Tariceanu vin in contextul in care DNA a dispus urmarirea penala fata de premierul Victor Ponta in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

Ponta a declarat vineri, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar.

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.
 

Tariceanu il apara pe Ponta prin teza loviturii de stat

In aceste conditii, "lucrurile acestea pana in final, privite cu detasare din exterior, pot duce pe foarte multi la concluzia ca este o incercare de lovitura de stat. Pentru ca lovitura de stat ce inseamna? Inlaturarea unui regim democratic ales prin institutiile de forta ale statului", a spus Tariceanu, potrivit HotNews.

In opinia presedintelui Senatului, daca premierul demisioneaza, putem asista “la declansarea unor crize politice succesive”.

De asemenea, Tariceanu isi pune anumite “semne de intrebare” cu privire la activitatea procurorului de caz, in dosarul Rovinari-Turceni.

El s-a intrebat daca este "normal" ca intr-o tara democrata, cu un regim parlamentar, un procuror de 27 de ani "sa rastoarne” guverne. Tariceanu s-a intrebat, de asemenea, cata "experienta si cate responsabilitate" are un procuror la aceasta varsta.

"Cred ca toti cei care lucreaza in Justitie sunt cu totii constienti ca puterea pe care o au implica o responsabilitate uriasa", a comentat el.
 

Victor Ponta, urmarit penal

In cursul zilei de vineri, Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale fata de premierul Ponta.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

Ponta a declarat vineri, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.
 

Pus in fata demisiei, Ponta refuza sa plece

La scurt timp dupa punerea sa sub urmarire penala, vineri, de catre DNA, Victor Ponta s-a confruntat cu presiuni pentru a demisiona. Presedintele Iohannis i-a cerut in mod public demisia,

"S-a comunicat public ca premierul e invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea este o situatie imposibila pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum e o criza politica", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cerandu-i premierului sa plece din functie.

In replica, Victor Ponta a raspuns ca nu pleaca de la Palatul Victoria si ca “doar Parlamentul poate sa ma demita”.

"Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!", scrie Ponta in mesajul postat vineri pe Facebook.

Duminica, premierul si-a sustinut refuzul de a demisiona. La capatul unei sedinte cu liderii coalitiei de guvernare, Ponta a spus ca Justitia nu se face in functie de evenimente politice.

“Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului si a majoritatii parlamentare - conform tuturor definitiilor, schimbarea unui guvern altfel decat prin alegeri sau prin vot in parlament se numeste lovitura de stat”, a mai spus premierul Ponta, urmarit penal de DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22