Pe aceeași temă
Exista sanse privind semnarea unui acord intre Ucraina si Federatia Rusa, in contextul crizei din estul separatist al tarii, au declarat surse diplomatice, dupa negocieri maraton ce au avut loc in noaptea de miercuri spre joi. Prezente la masa discutiilor pentru a media conflictul ruso-ucrainean, Germania si Franta lucreaza pentru a aduce disputa la un compromis. In caz contrar, Uniunea Europeana (UE) ar putea lua in discutie noi sanctiuni economice la adresa Moscovei.
UPDATE: Liderii Ucrainei si Rusiei, Petro Porosenko, ar fi ajuns la un acord asupra a 80% (zece puncte) din documentul privind incetarea conflictului din estul ucrainean, potrivit unei surse citate de agentia rusa RIA Novosti. Participantii la negocierile de la Minsk intentioneaza sa introduca un armistitiu in estul separatist al Ucrainei in urmatoarele 48 de ore.
"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş", a declarat sursa citată, potrivit Gandul.
Informatiile aparute in dimineata zilei de joi dau sanse in privinta semnarii unui acord vineri de catre Grupul de contact reunit in paralel in capitala Belarusului, au spus surse diplomatice citate de AFP. Acesta este format din reprezentanti rusi, ucrainieni si ai OSCE, a spus sursa citata care a adaugat ca textul ar prevedea "modul ce aplicare concreta a Acordului de la Minsk din 5 septembrie".
(Liderii Rusiei si Ucrainei, fata in fata la masa negocierilor)
Cocumentul pregatit in vederea incheierii razboiului din estul Ucrainei, ce dureaza de zece luni, este analizat punct cu punct de Vladimir Putin (Rusia), Petro Porosenko (Ucraina), Francois Hollande (Franta) si Angela Merkel (Germania).
"Discutiile nu sunt simple si se prelungesc" a scris pe Twitter, in noaptea de miercuri spre joi, ministrul german al Afacerilor Externe, potrivit Hotnews.
In consecinta, seful diplomatiei germane "isi prelungeste sederea" la Minsk " si "deplasarea in Brazilia este intarziata", a spus oficialul.
"Cred ca mai avem de lucru cel putin cinci-sase ore", a scris pe pagina sa de Facebook la ora 00:30 GMT, Valeri Tchaly, consilier al presedintelui Porosenko. "Dar nu putem pleca fara un acord neconditionat de incetare a focului. A inceput razboiul de nervilor", a continuat sursa citata.
Sunt asteptate "progrese" au spus pentru AFP doua surse diplomatice ucrainene.
Esecul negocierilor duce la noi sanctiuni
Aceasta noua runda de discutii privind conflictul ruso-ucrainean este esentiala in vederea atingerii unui compromis, dat fiind faptul ca un nou esec al dialogului ar putea duce la aplicarea de noi sanctiuni economice comunitare impotriva Moscovei.
"In caz de esec, chestiunea unor noi actiuni, inclusiv sanctiuni, va fi pe masa" discutiilor, a precizat o sursa europeana. "Inasprirea sanctiunilor economice, dupa cele decise in iulie se septembrie, va fi urmatoarea etapa".
Liderii politici ar putea da impulsul "politic", insarcinand serviciul diplomatic al UE si Comisia Europeana sa pregateasca "noi propuneri", a adaugat sursa europeana.
O alta sursa s-a aratat mai prudenta, lansand un avertisment fata de "ipoteze simple" legate de deznodamantul negocierilor, in conditiile in care exista "o cantitate de realitati intermediare".
Sanctiunile economice in vigoare din vara trecuta interzic creditele pentru bancile si companiile petroliere rusesti, dar si exportul de tehnologii cu dublu uz, civil si militar, sau de echipamente legate de extractia si forarea puturilor petroliere.
Chestiunea sanctiunilor divizeaza puternic europenii. Tarile baltice, Polonia, Marea Britanie si Romania reprezinta linia dura, in timp ce altele, precum Austria, Slovacia, Cehia, Grecia, Spania sau Ungaria se opun inaspririi sanctiunilor. "Daca discutia se orienteaza spre escaladarea sanctiunilor, nu va fi pasnica", a avertizat un inalt diplomat.
Porosenko vorbeste despre Legea Martiala
Presedintele Ucrainei trage un semnal de alarma privind introducerea legii martiale pe teritoriul tarii, daca situatia privind conflictul armat din estul separatist escaladeaza. De cealalta parte, Moscova continua sa acuze Kievul pentru criza actuala.
"Eu, Guvernul si parlamentul suntem pregatiti sa luam decizia de a introduce legea martiala in toate teritoriile Ucrainei", a spus Petro Porosenko la o intalnire de Guvern, miercuri, cu putin timp inainte de inceperea "intalnirii ultimei sanse pentru pace" in Ucraina, din Belarus, si dupa mai multe atacuri ale separatistilor pro-rusi in regiunea Donetk.
Legea martial este aplicata cand o autoritate militara preia controlul in locul administratiei civile obisnuite si suprima unele dintre drepturile individuale ale cetatenilor, limiteaza durata unui proces, prevede pedepse mai dure decat in mod obisnuit (poate introduce pedeapsa capitala) si prevede anumite reguli, printre care interzicerea circulatiei dupa anumite ore.