VIDEO Viorica COSTINIU, judecatoare la CURTEA DE APEL BUCURESTI, RETRIMITE la DNA dosarul fostului sef al CJ Mehedinti, Adrian DUICU

T.d. | 19.01.2015

Pe aceeași temă

Dosarul de coruptie al fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti, Adrian Duicu, a fost retrimis la DNA. Decizia a fost luata de judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) si nu este definitiva. Astfel, magistratul ar fi considerat ca dosarul nu respecta regulamentul, prin urmare procurorii anticoruptie trebuie sa il refaca. In acest caz, DNA il acuza pe Duicu – aflat in arest la domiciliu la acest moment – ca ar fi facut trafic de influenta chiar din Palatul Victoria.


Potrivit Gandul, judecatoarea Costiniu ar fi decis si eliminarea a sapte CD-uri cu interceptari din dosar.

Procesul de trafic de influenta si coruptie al lui Adrian Duicu a fost oprit, iar dosarul in cauza – returnat procurorilor DNA pentru modificarile cerute de lege, a decis luni judecatoarea Viorica Costiniu.

“În baza art.346 alin.3 lit.a C. pr. pen. dispune restituirea cauzei privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Borugă Doina, Drăghia valentina, Feraru Grigoriţa, Popescu Daniela Delia, Rolea Elisabeta Zenovia, Stănoiu Cristian Damian şi Bădin Andrei Dan trimişi în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr.321/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – SCC”, se arata in soluţia emisă de judecătoarea Viorica Costiniu.

Dat fiind faptul ca este o decizie noua, nu exista o motivatie in privinta deciziei magistratului.

Totusi, decizia nu este definitivă, procurorii DNA urmând să depună o contestaţie ce va fi judecată de o altă instanţă. La acest moment, procedura presupune două scenarii: dacă instanţa acceptă argumentele DNA, procesul nu se opreşte. A doua variantă este ca decizia judecătoarei Costiniu să fie confirmată şi dosarul să fie trimis înapoi la DNA.
 

Context

Adrian Duicu este acuzat că i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi şi, ulterior, să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Poliţia Română, iar soţia acestuia, Elisabeta Ponea, să ocupe o funcţie de conducere în Ministerul Public.

În rechizitoriu, se arată că Adrian Duicu făcea trafic de influenţă în Palatul Victoria. Iniţial, DNA susţinea că Duicu se afla în biroul lui Victor Ponta când îşi folosea ilegal infuenţa, după care preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi a fost localizat doar în clădirea Guvernului.

Dosarul lui Adrian Duicu este încă în faza de camera preliminară. Aceasta este procedura preliminară într-o cauză penală si presupune ca judecătorul verifică dacă rechizitoriul este în regulă, iar avocaţii ridică tot felul de excepţii. În principiu după această procedură preliminară, dosarul ajunge în faza publică când sunt audiaţi martorii, inculpaţii şi au loc dezbaterile.

Au trecut şase luni de la trimiterea în judecată a dosarului si 19 termene în acest caz. Cauza este judecată de către judecătoarea Viorica Costiniu, soţia fostului judecător de la Curtea Supremă, Florin Costiniu. Fost judecător la Curtea Supremă, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei Civile, Florin Costiniu a fost condamnat definitiv pentru corupţie.

Prin sentinţa Curţii Supreme, acesta a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influenţă. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influenţa pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Căşuneanu şi Compania Naţională de Autostrăzi. În final Costiniu a fost condamnat la 4 ani de înhisoare cu suspendare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22