Viktor Orban face apel pentru apărarea moștenirii creștine amenințată de ateism, imigrație și LGBT

Laurentiu Gheorghe | 20.08.2020

Premierul Ungariei s-a adresat națiunilor din Europa Centrală cerându-le să apere rădăcinile creștine în fața asaltului Occidentului care promovează căsătoriile unisex, imigrația și ateismul.

Pe aceeași temă

Cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și conservatoare, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi la Budapesta că națiunile din Europa Centrală ar trebui să fie unite pentru a-și păstra moștenirea creștină în condițiile în care statele occidentale „fac experimente cu familiile formate din persoane de același sex, imigrația și ateismul”, relatează Reuters. Acest apel a fost făcut în timpul unui discurs prilejuit de dezvelirea unui monument comemorativ dedicat Tratatului de la Trianon.

„Europa de Vest a abandonat Europa creștină. În schimb, experimentează cu un univers lipsit de Dumnezeu, familiile LGBT, migrația și societățile deschise”, a mai susținut Orban, în discursul său.

Premierul ungar a mai spus că monumentul este un apel la națiunile Europei Centrale de a-și întări alianța și să urmeze exemplul Poloniei (stat care, din 2015, sub guvernarea partidului Lege și Justiție, a impus o serie de măsuri conservatoare pentru descurajarea mișcării LGBT. Varșovia a dorit însă și eliminarea din sistemul de justiție a judecătorilor din perioada comunistă, prin pensionarea obligatorie la limita de vârstă, ceea ce i-a atras sancțiuni din partea Comisiei Europene – n.r.)

În Ungaria, grupurile pentru drepturile omului au atras și ele atenția asupra faptului că ostilitatea față de comunitatea LGBT este în creștere din 2018, de când Orban a obținut al treilea mandat de premier.

Orban, personal, a evitat să critice deschis comunitatea sau familiile formate din persoane de același sex, însă președintele Parlamentului, un vechi aliat al acestuia, a pus semnul egalității între adopțiile făcute de cuplurile de homosexuali și pedofilie.

Săptămâna trecută, două steaguri curcubeu (simbolul comunității LGBT) au fost date jos de pe unele clădiri și statui din Budapesta, printre ele figurând și reprezentări ale lui Isus, ceea ce a stârnit reacția Ambasadei SUA care a avertizat că „grupările neo-naziste nu trebuie tolerate”.

În același timp, Reuters notează că mulți unguri consideră și acum că Tratatul de la Trianon este o traumă națională, în urma căreia două treimi din teritoriul țării a fost pierdut, iar milioane de etnici maghiari trăiesc acum în România, Slovacia, Serbia, Austria și Ucraina.

Tratatul a fost încheiat după Primul Război Mondial și a dus la redesenarea hărții bătrânului continent, Ungaria pierzând atunci și Transilvania în favoarea României.

Pe zidurile monumentului controversat inaugurat joi pot fi citite numele a peste 12.000 de sate și orașe care au fost parte a Imperiului Austro-Ungar, inclusiv din Transilvania, înainte de semnarea tratatului. Orban a garantat cetățenia etnicilor maghiari care trăiesc în afara granițelor și le-a acordat dreptul de vot, în efortul de a restabili mândria națională și sentimentul apartenenței la Ungaria, mai scrie Reuters. Voturile venite din afara granițelor l-au ajutat să obțină majoritatea parlamentară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22