Vineri s-a desfășurat cel mai mare protest al magistraților față de OUG 7 a lui Tudorel Toader

Laurentiu Gheorghe | 01.03.2019

Judecătorii și procurorii de la instanțele și parchetele din toată vor protesta vineri, începând cu ora 12:00, față de modificările la Legile justiției efectuate prin OUG 7, cerând abrogarea acesteia.

Pe aceeași temă

UPDATE: Judecătorii Tribunalului Cluj au decis, vineri, suspendarea totală a activității, zilnic, timp de o oră, începând cu 4 martie, și vor purta banderole albe în semn de protest față de controversata Ordonanță de urgență care a modificat din nou legile justiției. De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Cluj și de la Judecătoria Cluj-Napoca, alături de procurori de la parchetele de pe lângă cele două instanțe, vor protesta din nou vineri, de la ora 12.00, în fața Palatului de Justiție. Au fost anunțate proteste ale magistraților și în București, dar și în mai multe județe.

Magistrații clujeni au suspendat activitatea din 25 februarie și în 1 martie, iar astăzi au decis în Adunarea Generală continuarea protestelor. Astfel, începând din 4 martie magistrații Tribunalului Cluj își suspendă total activitatea timp de o oră pe zi, în intervalul 10.00-11.00 și vor purta banderole albe.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, se întâlnește, tot vineri, cu premierul Dăncilă pentru a prezenta o nouă variantă a ordonanței din care să fie abrogate unele articole.

Numărul magistraților care protestează față de OUG 7 s-a amplificat de la o zi la alta. În urmă cu șase zile, Parchetul Judecătoriei Constanţa devenea primul care îşi suspenda activitatea. De atunci şi până în momentul de faţă sunt peste 80 de instanţe şi parchete care protestează faţă de Ordonanţa de Urgenţă 7, cea care modifică legile justiţiei. Joi s-au alăturat protestelor şi magistraţii de la Tribunalul Bucureşti. Procurorii și judecătorii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca prevederile din OUG 7 să blocheze sistemul judiciar și să dea o lovitură puternică independenței magistraților.

Adunarea generală a fiecărui parchet sau a fiecărei instanţă stabileşte propria metodă de protest. Aşa se face că în momentul de faţă avem judecători sau procurori care şi-au suspendat activitatea. Un exemplu este cel al procurorilor DIICOT, care până pe 8 martie vor soluţiona doar situaţiile urgente.

Alţi magistraţi au decis să-şi suspende doar activitatea cu publicul sau cea judiciară. O altă formă de protest este cea adoptată şi de procurorii Parchetului General. Magistraţii au anunţat că vor purta pe braţe banderole albe până când problema ordonanţei se va rezolva.

Zeci de instante - judecatorii, tribunale si curti de apel si parchete - de toate gradele, inclusiv cele specializate - DIICOT si DNA au criticat in adunarile generale masurile legislative de modificare a Legilor Justitiei. De asemenea, cele mai multe instante si parchete au decis suspendarea activitatii.

De exemplu, joi, judecatorii Tribunalului Bucuresti, cel mai mare tribunal din tara, au solicitat suspendarea activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie pana la pronuntarea presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-o cauza deschisa de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor.

Totodata, magistratii au decis ca, intre 28 februarie si 7 martie, dosarele aflate pe rol sa fie amanate, cu exceptia cauzelor urgente, si cer abrogarea OUG 7, cu exceptia reglementarii privind accesul si promovarea in profesie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22