Pe aceeași temă
Violeta Alexandru le-a cerut angajaților pe care angajatorii îi folosesc, în ciuda intrării lor în șomaj tehnic, pe care-l plătește statul, să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă.
„În unele situații angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu știu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal și anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obținerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.
Ministrul spune că a cerut și inspectoratelor de muncă să monitorizeze asemenea cazuri.
„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaților cărora li s-a cerut să desfășoare activități deși erau în șomaj tehnic”, a mai spus ministrul.
Alexandru spune că nu vrea să creeze o situație conflictuală între angajați și angajatori, dar amintește că decizia guvernului Orban de a susține financiar șomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să-și poată păstra angajații și în perioada crizei de coronavirus, dar nu prin exploatarea lor pe banii statului.