Violeta Alexandru îi somează pe angajatorii care-și folosesc angajații în timpul șomajului tehnic

Redactia | 24.04.2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenția angajatorilor care folosesc angajații trimiși în șomaj tehnic că suspendarea presupune că angajatul rămâne acasă și nu i se dau sarcini de serviciu.

Pe aceeași temă

Violeta Alexandru le-a cerut angajaților pe care angajatorii îi folosesc, în ciuda intrării lor în șomaj tehnic, pe care-l plătește statul, să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă.

„În unele situații angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu știu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal și anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obținerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.

Ministrul spune că a cerut și inspectoratelor de muncă să monitorizeze asemenea cazuri.

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaților cărora li s-a cerut să desfășoare activități deși erau în șomaj tehnic”, a mai spus ministrul.

Alexandru spune că nu vrea să creeze o situație conflictuală între angajați și angajatori, dar amintește că decizia guvernului Orban de a susține financiar șomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să-și poată păstra angajații și în perioada crizei de coronavirus, dar nu prin exploatarea lor pe banii statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22