Pe aceeași temă
În 15 mai, în plenul CSM se vor discuta solicitările a 27 de procurori și judecători de eliberare din funcție ca efect al pensionării. Printre aceștia se află mai mulți magistrați care au judecat dosare intens mediatizate ale unor politicieni sau oameni de afaceri foarte cunoscuți, scrie Ziare.com.
Printre ei se numără și judecătoarea Angela Dragne de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a făcut parte din completul care a decis vineri achitarea, în faza de fond a procesului, a fostului judecător CCR, Toni Greblă. Judecătoarea a mai făcut parte din completurile care au decis condamnări în faza de fond în dosarul Gala Bute, inculpată Elena Udrea sau care l-a condamnat definitiv în dosarul Referendum pe Liviu Dragnea.
Viorica Costiniu este soția fostului judecător Florin Costiniu, condamnat definitiv, în 2013, la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.
În timpul urmăririi penale, DNA a solicitat CSM să vadă dacă Viorica Costiniu nu este cumva în stare de incompatibilitate când judecă dosarele DNA, din moment ce soțul ei fusese reținut de procurorii anticorupție. CSM, prin Secția de judecători a decis că Viorica Costiniu nu trebuie să se abțină când judecă la Curtea de Apel dosarele DNA.
Printre deciziile care au contrariat pe foarte lume au fost refuzul de aresta pe Puiu Popoviciu (2009) – cercetat în dosarul Ferma Băneasa, eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vântu, cercetat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa sau eliberarea fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu (2015) – cercetat pentru luare de mită.
Cea mai recenta decizie data de Viorica Costiniu intr-un dosar mediatizat este din decembrie 2017. Atunci magistratul l-a condamnat, in prima faza a procesului, pe fostul baron PSD de Mehedinti Adrian Duicu la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Adrian Duicu a fost achitat pentru celelalte fapte de care a fost acuzat de procurorii anticoruptie, respectiv trafic de influenta, cumparare de influenta, folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite si dare de mita.
Viorica Costiniu fusese recuzata de procurorii DNA de patru ori in acest dosar, iar stramutarea dosarului la alta instanta a fost respinsa. Motivul: la sedinta din 11 septembrie 2015 judecatoarea ar fi spus, de mai multe ori, ca "tot ce are legatura cu cele doua mandate de siguranta nationala nu constituie probe in prezentul dosar" . Sentinta in cazul baronului PSD inca nu este motivata.