Viorica Dăncilă și-a asigurat la CEx preluarea PSD la Congresul din 29 iunie

Laurentiu Gheorghe | 07.06.2019

Ședința CEx a PSD a stabilit Congres extraordinar pe 29 iunie cu modificarea statului (revenirea la alegerea președintelui prin delegați) și stabilirea noului președinte al partidului.

Pe aceeași temă

În prezent, președintele PSD este ales prin vot direct de către toți membrii partidului, sistem introdus de Liviu Dragnea și care practic face foarte dificilă schimbarea conducerii social-democraților.

La nici două săptămâni de la dispariția din fruntea partidului a lui Liviu Dragnea a izbucnit o luptă acerbă pentru puterea în cadrul partidului. Sunt voci social-democrate care echivalează ședința de cinci ore a CEx-ului cu un adevărat puci în partid care va culmina cu programarea Congresului extraordinar din 29 care va da certifica preluarea partidului de gruparea aflată în spatele Vioricăi Dăncilă, actualul președinte interimar.

Puciștii rămân puciști și în era Dăncilă

De cealaltă parte, s-a creat polul de putere din jurul lui Paul Stănescu care a militat pentru o temporizare a desemnării unei noi conduceri a partidului chiar după alegerile prezidențiale, cel mai repede în septembrie. Ruptura lui Stănescu de premier este definitivă, chiar dacă a fost readus la conducerea PSD chiar de către Dăncilă, odată cu Gabriela Firea și Marcel Ciolacu. Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv interimar, numărul doi în partid, rămânând simplu membru.

Viorica Dăncilă controlează o majoritate confortabilă în CEx, propunerea ei fiind adoptată cu trei voturi „împotrivă” și patru abțineri.

Scenariu de lucru: Trecerea moțiunii și o nouă majoritate

Surse din PSD, citate de atât de Adevărul cât și de Antena 3, vorbesc despre „o încercare de preluare ostilă a partidului” de către „o tabără”. De asemenea, aceleași surse consideră că premierul Viorica Dăncilă a intrat sub influența unei grupări din afara partidului cu interese în anumite sectoare economice strategice, grupare aflată și în atenția serviciilor de informații. „Dacă nu suntem atenți, partidul va face implozie”, mai spun sursele citate.

Din gruparea lui Paul Stănescu fac parte Marcel Ciolacu, proaspăt ales președinte a Camerei Deputaților și primarul capitalei, Gabriela Firea. Aceștia ar controla în jur de 15 parlamentari PSD. Mai mult, Marcel Ciolacu este reprezentatul PSD pentru a purta negocieri în vederea respingerii moțiunii de cenzură pe care o inițiază Opoziția. Această tabără care practic este înlăturată pentru a doua oară de la conducerea partidului ar putea coaliza cu Pro România a lui Victor Ponta și să accepte să formeze un nou Guvern la care să participe și partidele din Opoziție. Scenariul este dat ca valabil, mai ales dacă va fi acceptată revenirea lui Mihai Tudose în funcția de prim-ministru.

Nu trebuie uitați parlamentarii ALDE, care nu vor mai prinde locuri în viitorul Parlament dat fiinc faptul că nu vor trece pragul electoral.

Una dintre vocile cele mai critice la adresa premierului Dăncilă a fost în mod surprinzător Gabriela Firea. „Ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. Noi, în loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem, începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, tabere şi pe urmă cred că dăm satisfacţie adversarilor noştri, în loc să fim uniţi vom fi din nou preocupaţi de alte subiecte”, a declarat primarul Capitalei.

Marian Oprișan, coordonatorul noului proiect politic

Marian Oprișan este marele câștigător din tabăra Vioricăi Dăncilă, fapt remarcat caustic de către Marcel Ciolacu.

„Eu unul am considerat în Comitetul Executiv că un congres atât de rapid nu este oportun. Prioritatea mea este, totuşi, moţiunea. Şi a rămas în continuare, fără doar şi poate. (…) Părerea mea e că trebuia o analiză mai aprofundată şi asupra trecutului. Să ne facem nişte planuri pentru viitor. Am înţeles că proiectul politic va fi coordonat de domnul Marian Oprişan. Vedem cum stăm la congres. (…) Este foarte multă lume care îşi doreşte o stabilitate. Asta este… Vom face congres”, a declarat el.

Ciolacu a subliniat că, din punct de vedere „matematic”, moţiunea nu are şanse de reuşită. Totodată, a infirmat informaţia apărută în presă conform căreia o parte dintre parlamentarii PSD vor susţine moţiunea.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat după CEx că înțelege miza acestui Congres, pentru că „orice interimar își dorește să fie definitiv”.

„Trebuie sa luam realitatea asa cum este. Discutiile au deviat in fel de fel de unghiuri, insa a fost o discutie daca sa fie imediat Congres sau daca urmam niste proceduri in pasi succesivi, sa ne intoarcem la baza partidului. Eu am propus pasi succesivi. Noi intelegem foarte bine de ce e nevoie de Congres rapid, pentru ca orice interimar isi doreste sa fie definitiv, asta e realitatea. S-ar putea sa se prezinte in Congres mai multe candidaturi”, a spus Buzatu dupa CEX.

Deloc surprinzător, Viorica Dăncilă anunță renunțarea la „Biblia” guvernării scrisă de Dragnea & Vâlcov care se va modifica „pe ici pe colo, în punctele esențiale”.

„Categoric trebuie să adaptăm programul de guvernare. Nu pot să vă spun un lucru anume, dar pot să vă spun că am luat pe fiecare domeniu în parte. Unele lucruri le vom păstra, vom adăuga altele noi, dar în același timp trebuie să ținem cont și de votul de la alegerile europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale”, a spus Viorica Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22