Virgil Musta: Copiii care au părinți sau bunici cu comorbidități ar fi bine să învețe de acasă

Laurentiu Gheorghe | 11.09.2020

Copiii care au părinți sau bunici cu comorbidități ar fi bine să învețe de acasă, pentru a nu transmite boala în familie, afirmă medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara.

Pe aceeași temă

Musta atrage atenția că, în cele mai multe cazuri, copiii infectați cu coronavirus sunt asimptomatici și se pot transforma în vectori de transmitere a bolii în familie.

Medicul aflat în prima linie încă de la debutul pandemiei a afirmat, vineri, la Digi 24, că România nu se află într-o situație bună, iar aceasta se va menține atât timp cât lumea nu va respecta cele trei reguli de bază: purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena.

El a arătat că vor mai fi momente dificile, începerea școlii fiind unul din ele: „În orice țară din Europa unde a început școala a crescut și numărul de cazuri”.

Medicul atrage atenția că, în cele mai multe cazuri, copiii infectați sunt asimptomatici și se pot transforma în vectori de transmitere a bolii în familie.

„Unele școli pot deveni focare de infecție. Școala trebuie să respecte toate regulile și să oblige profesorii și copiii să respecte regulile. De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți la copii și să încerce să facă un triaj epidemiologic acasă și să nu trimită copilul la școală dacă are semne, până se lămurește dacă are Covid sau nu”, a precizat dr. Virgil Musta.

El a mai atras atenția asupra unui potențial pericol: familiile în care sunt copii-elevi și părinți sau bunici care au comorbidități.

„În familiile unde unii membri au comorbidități este foarte important ca aceștia să fie protejați. Dacă nu se pot izola - și în cele mai multe cazuri nu pot - cred că e bine copiii să înceapă școala online. Dacă noi reușim să ne protejăm copiii, nu se vor aglomera secțiile de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul, completând că secțiile de Terapie Intensivă sunt oricum solicitate aproape la maximum.

Elevii din peste 12.600 de școli din România se întorc în bănci, începând de luni, în timp ce în peste 5.100 de unități de învățământ cursurile vor fi în scenariul hibrid - prezența fizică și ore online, prin rotație - și în scenariul roșu - exclusiv online, conform ultimelor date transmise vineri de Ministerul Educației. În Capitală, 17 unități de învățământ vor începe noul an școlar cu ore exclusiv online, iar aproape 600 vor urma scenariul mixt. Pot opta pentru cursuri online, în baza unei adeverințe de la medicul de familie, doar copiii care au boli cronice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22