Visul lui Dragnea s-a îndeplinit: Dăncilă a dat ordonanța pentru înființarea fondurilor suverane

Redactia | 15.11.2018

Guvernul a adoptat, joi, ordonanta de urgenta care permite înființarea fondurilor de investiții, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, precizand că, inițial, capitalul va fi de 9 miliarde lei.

Pe aceeași temă

El a subliniat ca infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei. Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.

Totodata, companiile incluse in Fond vor fi decise ulterior.

"Fondurile Suverane vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei Romaniei, prin asigurarea unor surse alternative de finantare pentru investitiile importante din infrastructura, industrie sau piete de capital.

Forma legala de organizare a acestor fonduri suverane este aceea de societati romanesti pe actiuni in conditiile de organizare si functionare pe care le vom stabili separat prin hotarari de guvern.

Fodurile vor fi administrate in sistem dualist, de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Membrii consiliului de supraveghere sunt desemnati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, pe timp de 5 ani", a mai spus ministrul de Finante.

La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila afirmase ca "este nevoie de acest instrument financiar pentru sustinerea dezvoltarii economice a Romaniei".

"Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes in alte tari aduce beneficii pe mai multe planuri prin investitii profitabile si sustinea unui proiecte in domenii prioritare", a subliniat Dancila.

Totodata, ea a precizat ca Fondului Suveran de Investitii are scopul de a crea o serie de vehicule financiare in actiuni sau companii profitabile.

"Prin infiintarea Fondului Suveran se are in vedere crearea unor vehicule de investitii financiare sau intermediere financiara in actiuni sau participatii in prioiecte sau companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania care, pe de o parte, sa aiba un rol de multiplicator in economie pentru o dezvoltare susstenabila si, pe de o alta parte, sa mobilieze resurse financire disponibile catre sectorul real si, in acelasi timp, catre proiecte durabile", a completat Dancila.

Cea mai mare escrocherie post-decembristă

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, pentru Mediafax, că ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern, care reglementează cadrul general pentru fondurile suverane, este "cea mai mare escrocherie de la Revoluție până acum".

"Cea mai mare escrocherie de la Revoluție până acum. Ordonanța de urgență este destinată unicului obiectiv pe care îl au, acela de înființare a Fondului Suveran de Investiții. Acela care l-au adoptat prin lege și care a fost declarat neconstituțional când a sesizat PNL. Decizia CCR a fost că este suficient să se facă prin hotărâre de guvern și că nu trebuie să se facă prin lege. Ce ordonanță au adoptat ei e una privind un cadrul mai larg", a afirmat Ludovic Orban, joi, pentru Medifax.

Liderul liberal a precizat că OUG adoptată joi de Executiv este doar un prim pas pentru a crea acel fond suverna care să includă toate companiile profitabile ale statului, pentru ca partidul aflat la putere "să prăduiască banii" prin tot soiul de proiecte inutile pentru țara noastră.

"Ordonanța este anticamera a ceea ce vor să facă și anume să facă același așa-zis fond suveran de investiții în care să bage toate companiile profitabile ale statului și din banii obținuți pe obligațiunile emise, punând ca gaj acțiunile companiilor, să prăduiască banii în tot felul de proiecte inutile pentru România. De fapt să controlez politic companiile și să le pregătească trecerea în mâini străine. Dacă pui gaj acțiunile societăților pentru niște împrumuturi pe care le faci, fie prin emisie de obligațiuni, fie prin alt resort, dacă nu poți să înapoiezi banii, cine te-a creditat se întoarce împotriva ta și o să îți ceară acțiunile companiilor", a conchis Orban.

*****

In 6 iunie, deputatii au votat favorabil proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) . Proiectul prevedea ca din FSDI vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

In 15 iunie, Partidul National Liberal a depus o sesizare de neconstitutionalitate la CCR, privind proiectul de lege al infiintarii Fondului Suveran de Investitii.

Ulterior, in 4 iulie, si presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii. Seful statului a trimis catre CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra legii, precum si pentru modificarea unor acte normative.

Curtea Constitutionala a admis in 18 iulie toate sesizarile formulate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii, motivand ca un astfel de Fond trebuie infiintat prin hotarare de guvern, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22