Vizită neașteptată a ambasadorului Marii Britanii, Paul Brummel, la Ministerul Justiției

Dora Vulcan | 06.09.2017

La doar o zi după ce ambasadorul SUA Hans Klemm a fost la ministerul de Justiție pentru o discuție cu Tudorel Toader pe tema controversatelor modificări la Legile Justiției, și Paul Brummel, ambasador al Marii Britanii la București, a descins la minister. Vizita sa nu a fost anunțată.

Pe aceeași temă

 

 

 

Background

 

Hans Klemm: am discutat despre viziunea și responsabilitățile lui Tudorel Toader, ca ministru

 

Întâlnirea dintre ambasadorul SUA Hans Klemm și ministrul de Justiție s-a încheiat după două ore de discuții. La ieșire, ambasadorul a anunțat că în câteva ore va fi emis un comunicat comun. Comunicatul nu a mai fost emis

 

 

 Întâlnirea de la Ministerul Justiției s-a încheiat. Hans Klemm și Tudorel Toader au avut o discuție care a durat circa două ore.

 

La plecarea de la Ministerul Justiției, ambasadorul SUA la București a spus că a fost vorba despre o „întâlnire fructuoasă și completă” și că în cursul zilei cele două părți vor redacta o declarație comună, în care vor fi detaliate discuțiile.

 

„Am discutat despre viziunea și responsabilitățile lui Tudorel Toader, ca ministru. Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare, am făcut schimb de informații și păreri. Abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și Guvernul”, a spus ambasadorul.

 

 

 

Background

 

 

  • Tudorel Toader se întâlnește cu ambasadorul SUA, la cererea celui din urmă. Toader, insinuant

 

 

Ministrul Tudorel Toader a confirmat luni seara, la Antena 3 că va avea o întânire solicitată de ambasador marți dimineață pentru discuții pe tema proiectului de modificare a legilor justitiei. 

 

 

"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea, dar eu asa am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratiea spus, insinuant, Tudorel Toader vizibil iritat de criticile formulate de ambasada SUA cu privire la propunerile sale de modificare a legilor Justiției.

 

 

Ministrul Tudorel Toader a  mai spus in emisiunea moderata de Mihai Gidea ca un ambasador poate afirma orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.



"Si noi avem partea noastra de culpabilitate. Intr-un final, un ambasador isi exprima o dorinta, dar noi trebuie sa legiferam tinand cont de specifiicul national si tinand cont de standardele democratice, menajand toate bunele relatiile cu statele partenere cu care avem pozitii privilegiate, tinand seama de Constitutie, acelea sunt reperele dupa care trebuie sa legiferam. Cu referire la aceasta procedura de numire a procurorilor de rang inalt. Va dau exemple in care numirea o face parlamentul. Nu dau exemplul Albaniei sau Croatiei, ci o sa dau exemplul Angliei, unde procurorul general este numit de Parlament si, in ultima instanta, SUA", a mai aratat Toader.

 

 

Ambasada SUA a criticat săptămâna trecută proiectul lui Toader într-o formulare fără precedent care exprimă nemulțumirea administrației SUA și nu doar a ambasadei:

 

 

 

  • SUA au luat cunoștință de propunerile MJ, cu îngrijorare pentru independența Justiției

 

"Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar", arata Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat emis pe 29 august, ca reactie la propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader. Hans Klemm a criticat in urma cu cateva zile schimbarile anuntate de Tudorel Toader. "Statul are nevoie de un stat judiciar independent si puternic", a fost reactia ambasadorului american la propunerile de modificare a legilor justitiei.

 

 

"Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", se mai arata in comunicat.

 

 

Declaratia Ambasadei SUA la Bucuresti privind propunerile de modificare a legilor justitiei:

 

 

Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii noastre comune. Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie.

 

 

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.

 

 

 

CITESTE SI  Mai rau ca OUG 13. Servantul lui Dragnea infige cutitul in inima Justitiei

 

 

Modificarile lui Tudorel Toader



Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).



Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum. CSM poate  insa refuza o singura data, motivat, propunerea venita de minsitru. Seful Inaltei Curti  va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati.

 

O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.



Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.



Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece in  subordinea ministrului justitiei, care va numi sefii  institutiei si va avea dreptul sa ceara refacerea  unor  rapoarte de control daca nu-i convin.

 

De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.



Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22