Vizita cuplului Trump în Marea Britanie: Regina Elisabeta, încrezătoare în valorile comune

Dora Vulcan | 04.06.2019

Donald Trump s-a bucurat de un banchet de stat opulent, găzduit luni seara de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Buckingham, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

Patru feluri de mâncare, peste 2.000 de bucăţi de tacâmuri de argint şi un toast în cinstea reginei: Donald Trump s-a bucurat de un banchet de stat opulent, găzduit luni seara de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Buckingham, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Dacă pentru Donald Trump şi pentru soţia sa Melania este pentru prima oară când sunt oaspeţii unui banchet britanic regal, regina este obişnuită cu astfel de ocazii.

Este a 113-a oară când Elisabeta a II-a a Marii Britanii este gazda unei vizite de stat.

Eticheta cere ca invitaţiile pentru vizitele de stat să fie adresate de către guvern, dar regina este cea care îndeplineşte rolul de gazdă.

După ce a fost salutat la Palatul Buckingham cu salve de tun, Trump a participat la un prânz privat cu monarhul britanic şi a luat ceaiul cu Prinţul Charles la palatul Clarence House.

La banchetul oficial, la care codul vestimentar cere ca bărbaţii să poartă cravată albă şi frac, iar femeile rochii de seară, soţia preşedintelui american a purtat o rochie Dior Haute Couture din crep de mătase crem cu detalii din tul de mătase.

"Îndreptându-ne privirile spre viitor, sunt încrezătoare că valorile şi interesele noastre comune vor continua să ne unească", a declarat regina, înainte de a toasta în cinstea cuplului prezidenţial american.

"În această seară sărbătorim o alianţă care a contribuit la asigurarea securităţii şi prosperităţii pentru ambele noastre popoare timp de decenii şi care cred că va continua mulţi ani de acum înainte" a mai spus monarhul britanic.

Preşedintele Donald Trump a adresat cuvinte de laudă reginei Elisabeta pentru contribuţia sa la eforturile de război din timpul cel de-al doilea război mondial, amintind povestea în care aceasta a reparat motorul unui camion militar.

"Acel mecanic tânăr era viitoare regină - o femei măreaţă, măreaţă", a declarat Trump. "Legătura dintre naţiunile noastre a fost pecetluită pentru totdeauna în acea măreaţă cruciadă".

"Onorând victoria şi moştenirea noastră comună, afirmăm valorile comune care ne vor uni în viitor; libertate, suveranitate, auto-determinare, statul de drept şi drepturile ce ne-au fost acordate de Dumnezeu atotputernic", a mai spus şeful statului american.

Apoi a început banchetul: file de halibut pregătit la aburi cu mousse de creson, urmat de spată de miel Windsor şi sablé de căpşuni cu cremă de lămâie şi verbină, precum şi o selecţie de fructe proaspete asortate. Vinurile oferite au inclus un spumant englezesc Windsor Great Park din 2014 şi un Chateau Lafite Rothschild din 1990.

A fost folosit un serviciu de masă argintat "Grand Service", comandat de George al IV-lea pe când era Prinţ de Wales în 1806. Serviciul conţine peste 4.000 de piese, inclusiv farfurii şi 107 policandre.

Palatul Buckingham spune că pregătirea mesei pentru un banchet de stat începe cu aproximativ 5 zile înaintea sosirii şefului de stat, iar fiecare detaliu al mâncării este verificat şi aprobat de Regina Elisabeta.

Aranjamentele florale sunt în nuanţe văratice de roz şi sunt alcătuite din sângele voinicului, bujori de diferite culori, trandafiri Avalanche, micsandre şi nemţişor. Fiecare şervet este împăturit sub formă de bonetă olandeză de o persoană special însărcinată pentru aceasta, Yeomanul Celarului de porţelanuri şi sticlă.

Donald Trump este al treilea preşedinte american, alături de Barack Obama şi George W. Bush, care a avut parte de o vizită de stat oficială sub regina Elisabeta. Monarhul britanic s-a întâlnit cu toţi cei 13 preşedinţi americani care au fost în funcţie în timpul domniei sale, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

Trump, care a încălcat protocolul regal când nu a făcut o plecăciune în faţa reginei în 2018 şi a luat-o înaintea acesteia în momentul trecerii în revistă a gărzii, a evitat jena uşoară îndurată de predecesorul său la banchetul de stat.

În timpul banchetului de stat din 2011, Obama a vorbit în timp ce se cânta imnul naţional britanic după ce muzicienii au început să cânte în timpul unei pauze din toastul său şi apoi a ridicat paharul în cinstea reginei la momentul nepotrivit.

Într-o postare pe Twitter, Trump s-a declarat încântat de întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a: "regina şi întreaga familie regală au fost fantastici", a scris preşedintele american care a mai afirmat că nu a văzut nicio manifestaţie de protest şi că relaţia dintre cele două ţări este "foarte solidă".

AFP notează că mai multe personalităţi politice, printre care şeful opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn şi preşedintele Camerei Comunelor John Bercow ,au decis să nu participe la banchet.

Militanţi ai Amnesty International au desfăşurat bannere în care chemau la rezistenţă faţă de Trump, rasism, sexism şi ură, pe un pod din faţa ambasadei SUA la Londra. Alte manifestaţii împotriva preşedintelui american sunt aşteptate să aibă loc marţi.

Sfârşitul vizitei prezidenţiale americane de trei zile în Marea Britanie va fi centrat pe cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, o ceremonie urmând să aibă loc miercuri la Portsmouth (în sudul Angliei), în prezenţa Reginei şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Donald şi Melania Trump vor face apoi o scurtă vizită în Irlanda, pentru a ajunge apoi, pe 6 iunie, în Normandia pentru festivităţile organizate de autorităţile franceze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22