Vlad Alexandrescu: Criticile PSD legate de Cumințenia Pământului, speculatii ieftine

Vlad Toma | 17.10.2016

Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, respinge criticile legate de negocierile pentru achizitia "Cumințeniei Pământului" venite din directia PSD. Ministrul afirma ca negocierile purtate pentru achizitia acestei opere de arta au fost purtate cu bună credință, considerand orice alt scenariu o speculație ieftină, sau un atac răuvoitor.

Pe aceeași temă

 

Ministrul explica modul in care au esuat negocierile initiale pentru achizitia operei lui Brancusi, negocieri purtate de guvernul Ponta: "Cand am devenit ministru al Culturii, în noiembrie 2015, negocierile începute de Guvernul Ponta cu proprietarii lucrării lui Brâncuși eșuaseră. Din mai multe motive. Întâi, pentru că poziția Guvernului Ponta a fost șovăielnică. Ezita între a recunoaște proprietatea și a nu o recunoaște, în ciuda unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Acest lucru a dus la o atitudine nerespectuoasă a comisiei de achiziție numită de Guvernul Ponta față de proprietarii de drept. La un moment dat, li s-a spus acestora că ar trebui să cedeze lucrarea Statului pe gratis, din patriotism, ceea ce i-a antagonizat și a înveninat negocierile."

 

Fostul ministru mentioneaza de asemenea problemele aparute in privinta evaluarii acestei opere: "Evaluările celor doi experți agreați de comisia de achiziție nu au concordat, iar comisia a decis arbitrar să facă o medie între cele două. Proprietarii, la rândul lor, invocau o a treia evaluare a unui expert independent, ales de tribunal în cursul procesului de redobândire, care prețuise lucrarea la 20 milioane de euro. Ministrul Culturii de la acea vreme, Ionuț Vulpescu, a făcut proprietarilor o ofertă scrisă în valoare de 5 milioane de euro, ofertă pe care aceștia au refuzat-o în scris. Acest refuz a sancționat nu numai eșecul unei evaluări corecte, ci și întreaga negociere pe care Guvernul Ponta a dus-o cu proprietarii lucrării lui Brâncuși."

 

Vlad Alexandrescu arata de asemenea ca Parlamentul a respins cererea de acordare a sumei de 5 milioane de euro pentru achizitia statuii in timp ce proprietarii voiau sa vanda lucrarea intr-o licitatie publica: "La dezbaterea în Parlament a Legii Bugetului de Stat pentru 2016, în decembrie 2015, am cerut în Comisiile de Cultură introducerea unui amendament care să prevadă măcar suma de 5 milioane de lei pentru a avea o sumă de pornire într-o negociere cu proprietarii. Amendamentul a fost respins în Comisiile de Buget-Finanțe și, mai apoi, în plenul Parlamentului. Proprietarii "Cumințeniei Pământului" mi-au cerut, ca ministru al Culturii, să-mi exprim în scris refuzul de a exercita dreptul de preempțiune pentru achiziția statuii, astfel încât lucrarea să poată fi scoasă la licitație publică."

 

Fostul ministru al Culturii arata de asemenea ca a considerat ca opera lui Brancusi trebuie să rămână în circuitul public si a proiectat campania de strângere de fonduri și ca "un gest demonstrativ pentru a atrage atenția asupra faptului că, de ani de zile, Ministerul Culturii nu are nici un leu în buget cu care să poată cumpăra lucrări de artă din patrimoniu care se vând pe piața liberă și nici lucrări de artă contemporană, achiziționate direct de la artiști."

 

Dupa ce actualul Guvern a hotarat sa sprijine acest proiect, a fost formata o nouă comisie de negociere, din "doi reprezentanți ai ministerului Culturii, un reprezentant al ministerului Finanțelor, unul al ministerului Justiției, un expert internațional, un observator din partea societății civile", comisia desfășurandu-si lucrarile fără să fie retribuită.

 

Ministrul precizeaza ca "valoarea unei opere de artă de un caracter excepțional nu poate fi determinată pe baza unui mercurial. Nu este vorba de un kilogram de morcovi. O sculptură în lemn de stejar de Brâncuși, "Portretul Doamnei L.R.", executată în 1914, a fost vândută în 2009 la Christie's cu suma de 29.185.000 euro. "Pasărea în văzduh", o sculptură în marmură din 1922, a fost vândută în 2005 tot la Christie's cu suma de 27.460.000 dolari. În aceste condiții, comisia de negociere a fost mandatată de a obține cel mai bun preț, ca o soluție de compromis între oferta de 5 milioane de euro ce fusese refuzată de proprietari și singura evaluare pe care proprietarii o acceptau, aceea de 20 de milioane de euro. Valoarea de 11 milioane de euro a fost compromisul cel mai avantajos între părți pe care l-a putut obține. Oferta scrisă adresată proprietarilor a fost acceptată. Ulterior, aceștia au acceptat și termenul de plată pentru efectuarea tranzacției."

 

In aceste conditii, ministru respinge orice alt scenariu in privinta acestor negocieri ca fiind "fie o speculație ieftină, fie un atac răuvoitor. Ceea ce mă face să cred că PSD ori are alt interes cu aceste acuzații, ori nu înțelege nimic."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22