Vlad Voiculescu este noul ministru al Sanatatii. El a depus juramantul la Cotroceni

Vlad Toma | 20.05.2016

Vlad Voiculescu este noul ministru al Sanatatii, dupa ce a depus vineri juramantul la Palatul Cotroceni. Premierul Dacian Cioloș l-a propus pe Voiculescu pentru funcția de ministru al Sănătății, in urma demisiei lui Cadariu.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  ​Vlad Voiculescu, cunoscut ca fondatorul "Retelei citostaticelor", este noul ministru al Sanatatii, dupa ce a depus juramantul, vineri dupa-amiaza, intr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. "Va felicit pentru preluarea cu mult curaj a acestui mandat. Dumneavoastra sunteti cunoscut multora prin faptul ca v-ati implicat intr-o chestiune a sistemului de sanatate din Romania cand multi isi pierdusera sperantele. Ati reusit atunci sa rezolvati o problema foarte complicata, citostaticele. Ati redat speranta. Acum aveti sansa sa va implicati din pozitia de ministru si sa corectati problemele sistemice din sanatate. (...) Este cumva paradoxal ca aces Guvern cu un mandat limitat trebuie sa se lupte cu probleme vechi", i-a spus presedintele Klaus Iohannis noului ministru al Sanatatii.


Discursul lui Klaus Iohannis la ceremonia de investire a lui Vlad Voiculescu in functia de ministru al Sanatatii, potrivit Hotnews:


Va felicit pentru preluarea cu mult curaj a acestui mandat.

Dumneavoastra sunteti cunoscut multora prin faptul ca v-ati implicat intr-o chestiune a sistemului de sanatate din Romania cand multi isi pierdusera sperantele.

Ati reusit atunci sa rezolvati o problema foarte complicata, citostaticele. Ati redat speranta.

Acum aveti sansa sa va implicati din pozitia de ministru si sa corectati problemele sistemice din sanatate.

Este cumva paradoxal ca aces Guvern cu un mandat limitat trebuie sa se lupte cu probleme vechi.

Exista o tendinta in spatiul public de a se arunca vina pe acest Guvern.

Pe de alta parte, chiar aveti sansa sa corectati lucrurile. 

Cu siguranta nu veti rezolva toate problemele, insa independenta politica va da sansa sa rezolvati probleme pe care altii nu le-au rezolvat fiindca le-a fost frica de propriul partid de cele mai multe ori, poate si de opozitie, foarte rar de opinia publica.

Expresia "pacientul in centrul sistemului" trebuie sa nu fie un slogan, ci o realitate.



Premierul Dacian Ciolos va efectua vineri, la ora 15:00, o vizita de lucru la Ministerul Sanatatii, potrivit programului primului ministru, anuntat de Guvern. Dacian Ciolos a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Sanatatii dupa demisia lui Patriciu Achimas Cadariu, pe data de 9 mai.

Klaus Iohannis a semnat vineri dimineata decretul de numire a lui Vlad Voiculescu in functia de ministru al Sanatatii, dupa ce Dacian Ciolos i-a inaintat joi sefului statului propunerea de numire a acestuia in functie. 

  • Cine este Vlad Voiculescu, noul ministru al Sanatatii


Vlad Voiculescu este fondatorul Retelei Citostaticelor si vicepresedintele uneia dintre cele mai mari organizatii europene de pacienti (European Cancer Patient Coalition).

El are o experienta de peste 10 ani in consultanta financiara la Viena si in activitati caritabile in domeniul sanatatii in Romania. La Viena, a administrat proiecte internationale de finantare a infrastructurii de sanatate, dar si in domeniile energie si transporturi. La inceputul acestui an, Voiculescu a revenit in Romania si ocupa, inaintea numirii la Ministerul Sanatatii, functia de director de cabinet al ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu.

Vlad Voiculescu a initiat in 2008 asa numita Retea a Citostaticelor, un grup de peste 400 de voluntari din toata Europa care aduceau gratuit in Romania citostaticele care lipseau bolnavilor de cancer. Povestea Retelei Citostaticelor a fost relatata pe larg in toata media din Romania si din afara, initiativa reusind sa stimuleze schimbarea legislatiei in domeniul monitorizarii citostaticelor esentiale.

In 2013, Voiculescu a fost ales vicepresedinte si trezorier al European Cancer Patient Coalition (ECPC), cea mai mare coalitie europeana care lupta pentru drepturile pacientilor diagnosticati cu cancer. Este de asemenea unul dintre cei 8 membri ai grupului pentru drepturile pacientilor ai European Society of Medical Oncology.

In noiembrie 2015 a initiat discutiile cu spitalele din Austria si a ajutat echipa care s-a ocupat de transportul si tratamentul pacientilor de la Colectiv in spitale din Austria si Germania. 

In 2014 a fondat, alaturi de jurnalista Melania Medeleanu, MagiCAMP, prima tabara destinata exclusiv copiilor cu afectiuni oncologice din Romania. Tabara este gratuita si functioneaza pe baza de voluntariat si donatii.

 

 

 ***

 

Principala problema cu care acesta se va confrunta pe termen scurt va fi aceea a dezinfectantilor si a infectiilor nosocomiale din spitalele romanesti, cauze ale demisiei fostului ministru.

 

Voiculescu este in prezent director de cabinet al ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu. El a administrat proiecte internaționale de finanțare a infrastructurii de sănătate, dar și în domeniile energie și transporturi la Viena, timp de 10 ani, anunta Hotnews.

 

Numele lui Voiculescu a aparut in spatiul public in legatura cu Rețeaua Citostaticelor, pe care a inițiat-o în 2008, retea care consta intr-un grup de peste 400 de voluntari din toată Europa care aduceau gratuit în România citostaticele care lipseau bolnavilor de cancer.


In 2013, Voiculescu a fost ales vicepresedinte si trezorier al European Cancer Patient Coalition (ECPC), cea mai mare coalitie europeana care lupta pentru drepturile pacientilor diagnosticati cu cancer. Este membru fondator al grupului pentru drepturile pacientilor ai European Society of Medical Oncology.

 

Dupa Colectiv, Voiculescu a negociat cu spitalele din Austria si a ajutat echipa care s-a ocupat de transportul si tratamentul pacientilor de la Colectiv in spitale din Austria si Germania. 

 

***

 

Patriciu Achimas Cadariu, fostul ministrul al Sanatatii, si-a dat demisia in urma scandalului aparut pe tema dezinfectantilor diluati din spitalele publice romanesti. Premierul Dacian Ciolos a preluat atunci interimatul.

 

"Am avut o discutie cu premierul Dacian Ciolos, dupa ce anuntase ca va fi intrunita comisia pentru rezolvarea problemei dezinfectantilor. Au existat probleme de abordare, motive pentru care am decis sa-mi inaintez demisia. Principala preocupare o reprezinta siguranta pacientilor, in conditiile respectarii legii. Am ales sa realizam analizele care puteau fi facute cel mai rapid, pentru a putea lua masurile administrative potrivite. Nu putem sa vorbim despre analize in laboratoare neautorizate, pentru ca acest lucru poate sa coste Romania in justitie", a spus Achimas Cadariu, citat de ziare.com

 

Cadariu a declarat recent, in urma controalelor declansate in spitalele romanesti in privinta dezinfectantilor, ca nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor recente "pentru ca Parchetul face o ancheta si aceasta lista e parte din dosar".

 

In cele din urma insa, Ministerul Sanatatii a publicat lista celor 50 de spitale, in urma presiunii publice in acest caz, precizand insa, intr-un comunicat, ca face publica lista "cu aprobarea Parchetului General".

 

Cadariu a declarat in 4 aprilie, intr-un interviu pentru Digi 24, ca a respectat legea, a dublat numarul de controale si a trimis Corpul de Control in zone sacrosante ale sanatatii, insa nu se poate repara in cateva zile ceea ce s-a stricat timp de 25 de ani.

 

Ministrul a spus ca dezinfectantii in cazul carora au fost descoperite probleme nu vor mai fi folositi si ca Hexi Pharma a obtinut sute de contracte cu spitalele din Romania deoarece exista o lege care obliga la cumpararea celor mai ieftine produse de pe piata. Cadariu a criticat functionarea vicioasa a sistemului de sanatate produsa de faptul ca "nu se raporteaza lucruri care in mod obligatoriu trebuie raportate."

 

Cadariu a mai spus ca desi ministerul are o responsabilitate fata de spitalele din tara nu are si mijloacele prin care sa determine schimbari in spitalele aflate la autoritatile publice: "Lucruri care anii trecuti au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o data, au fost niste mari crize si fiecare eveniment naste o polemica dusa la extrema. Este o situatie la care s-a ajuns dupa 25 de ani de nepasare, de superficialitate, abandonare a respectului legii... Ce s-a stricat in 25 de ani, sa inlocuiesti in 6 luni..."

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22