Pe aceeași temă
Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:
CNCAV duce lucrurile în mod rezonabil mai departe. Știm că unii au sărit peste rând.
În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități.
În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili.
Se vor face echipe mixte de control MS-DSP pentru a vedea cum stau lucrurile în fapt la centrele de vaccinare. România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni.
Exista medici coordonatori, in acest moment putem sa le spunem ca ii asteapta sanctiuni disciplinare daca nu respecta legea
30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare. Sunt oameni care merg în centre sau centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o doctorului Gheorghiță și care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult.
Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, care nu sunt deschise populației.
MS va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să facă. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. O excepție ar fi să păstrăm puține centre pentru rapelurile din spitale.
Aceste două teme nu sunt singurele relevante pentru oamenii din România. sunt probleme aproape în fiecare spital care nu suferă amânare.
În luna de când noua echipă a MS a stat mai degrabă la lucru, suntem acolo până târziu pentru a aborda fiecare problemă a oamenilor din România legate de sistemul sanitar.
Sunt spitale închise pentru bolnavii cronici. Pandemia ne-a făcut rău tuturor și mai ales celor care nu au avut acces la servicii medicale.
Secretarul de stat, Andreea Moldovan:
Vin din teren, din spital care a tratat pacienți COVID. Vin cu empatia celui care a văzut ce înseamnă boala și cu dorința de a ajuta ca pandemia să fie înfrântă cât mai rapid.
Încep să văd acea luminiță pe care trebuie să o urmez.
Focusurile principale momentan: gestionarea crizei COVID și ameliorarea indicilor de raportare a infecțiilor, în paralel cu creșterea capacității de testare.
Vrem să creștem capacitatea de testare.
Alături de colegii din INSP, de medici, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil cum stăm. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri acești noi indicatori.
În paralel, dorim și suntem conștienți că e absolut important să creștem capacitatea de testare, astfel încât să știm incidența reală. În condițiile în care în toate țările europene noile cazuri cresc rapid, noile tulpini devin circulante, se impune să ținem garda de sus.
Raportul ECDC din 21 ianuarie ne ridică nivelul de alertă de la ridicat la foarte ridicat.
Am discutat mult despre testarea din școli, pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile. Dar acest lucru trebuie făcut în siguranță. Pentru acest lucru avem în vedere testarea rapidă cu teste antigen. Testarea se va adresa și cadrelor didactice.
S-a lucrat doi ani de zile la un ordin de MS pentru problemele de igienă din spitale. Ordinul e lansat spre dezbatere. Ne ajută foarte mult să știm ce avem de făcut în spitale.