Pe aceeași temă
"Pentru prima data, Ministerul Sanatatii va avea un plan multianual de investitii, criterii clare de prioritizare si un sistem de monitorizare a modului in care investitiile sunt implementate si operationalizate, si totul pe baza unei platforme informatice transparente", a spus Vlad Voiculescu pentru HotNews.ro.
Pe de alta parte, dupa situatia constatata la spitalul de Arsi, ministrul a admis ca in situatia in care se afla spitatele romanesti, probabil ca 80% ar trebui deja inchise, ceea ce in opinia sa nu este o solutie.
Redam mai jos raspunsul ministrului acordat intr-un interviu revistei Capital cu privire la acest subiect:
Ministrul Sanatatii: " Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca ţara în criză", a declarat, într-un interviu oferit revistei Capital, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.
"Capital: Ce măsuri aţi pregătit pentru Spitalul de Arşi? Aţi identificat un sediu nou şi surse de finanţare?
Vlad Voiculescu: Soluţia are două componente- una temporară, respectiv refacerea secţiei de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluţia pe termen mediu şi lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiţia în secţia de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opţiuni- inclusiv varianta donaţiilor. Și aici am avut discuţii cu mai multe delegaţii de investitori străini care s-au declarat interesaţi. Ar fi doar o donaţie, nicio altă formă de asociere. A doua opţiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiţia de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opţiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătăţii şi avem un acord de principiu în acest sens.
Soluţia pe termen mediu şi lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici- trebuie o infrastructură nouă, modernă, şi în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea şi modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcţia de la zero a unei noi clădiri. Și în aces caz, sursele de finanţare luate în calcul sunt mai multe."
interviul integral acordat Capital, A I C I
***
Reamintim ca un raport al Curtii de Conturi pe 2015 arata ca aparatura medicala cumparata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in functiune sau nu a fost utilizata in scopul initial, arata Curtea de Conturi. Haosul din sistemul sanitar, descris in draftul unui raport al Curtii de Conturi, include si gasirea unor plati ilegale de jumatate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum si plati de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumparate fara respectarea procedurilor de achitii publice.
"Este o realitate dureroasa faptul ca Ministerul Sanatatii nu are in acest moment niciun mecanism de fundamentare reala a investitiilor din sanatate. Pixul ministrului nu este garantia unui randament pozitiv al unei investitii publice in Sanatate. Draftul raportului Curtii de Conturi la care faceti referire descrie perfect situatia", a declarat Vlad Voiculescu.
***
Spitalele din Romania au cumparat aparatura medicala de 55 de milioane de lei fara ca aceasta sa fie pusa in functiune sau sa fie utilizata in scopul pentru care a fost cumparata initial, conform unui raport al Curtii de Conturi citat de Hotnews.
Raportul Curtii de Conturi mentioneaza de asemenea nerespectarea procedurilor de achizitii publice in cazul unor plati in valoare de 5 milioane de lei si supraestimarea valorii unor produse pe care s-a cheltuit jumatate de milion de lei, mai anunta Hotnews.
Conform sursei citate, Curtea arata ca Ministerul Sanatatii "nu a verificat in mod corespunzator modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la achizitionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate si eficienta, la nivelul unitatilor sanitare subordonate si la nivelul unitatilor sanitare de subordonare locala".
Curtea de Conturi anunta un prejudiciul total de 61,7 milioane de lei pe anul 2015.
Printre exemplele de spitalele care au cumparat aparatura din bani publici fara sa o puna in functionare se numara sectia pentru Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca si spitalul pentru copii Gomoiu care trebuia terminat in toamna anului trecut.
Ministrul Sanatatii a mai declarat astazi, intr-un interviu pentru capital.ro, ca sistemul de Sănătate din Romania are foarte multe vulnerabilităţi si, daca s-ar aplica toate măsurile punitive, 80% dintre spitale ar trebui închise: "Faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză" a declarat ministru, in interviul citat.