Vladimir Putin anunta un acord de pace in privinta conflictului din estul Ucrainei. Moscova vorbeste despre incetarea focului si retragerea armamentului greu

T.d. | 12.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Vladimir Putin anunta ca negocierile ruso-ucrainene de la Minsk s-au incheiat cu o decizie de comun acord privind incetarea focului in estul tarii incepand de sambata noaptea. In plus, liderul de la Kremlin a vorbit si despre o retragere a armamanetului greu controlat de Moscova in estul separatist al Ucrainei. Informatia trebuie privita cu precautie, in conditiile in care Rusia a incalcat, cu mai multe ocazii, alte acorduri si decizii privind incetarea conflictului din tara vecina.

Dupa negocieri-maraton de 15 ore in capitala statului Belarus, Vladimir Putin sustine ca s-a ajuns la un acord cu Ucraina in privinta incetarii conflictului separatist. In tot acest timp, in estul Ucrainei continua sa se auda focuri de arma, arata Associated Press.
 

Separatistii refuza sa semneze acordul

Date fiind ultimele evolutii ale negocierilor de pace ruso-ucrainene de la Minsk, se pare ca exista in continuare o rezistenta a separatistilor pro-rusi in a semna acordul de incetare a focului.
 

(Angela Merkel si Francois Hollande au mediat negocierile Putin-Porosenko)
 

Potrivit unor participanti la discutiile din Belarus, separatistii sustinuti de Moscova ar fi conditionat semnarea acordului de retragerea trupelor Kievului din orasul Debalteve.

“Inca nu avem un acord. Separatistii pro-rusi nu vor sa semneze. Ei cer retragerea trupelor ucrainene din Debalteve”, a spus o sursa prezenta la discutiile dintre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei, potrivit Reuters.
 

Dupa anexarea ilegala a Crimeei, Kremlinul indeamna la pace

Si presa nord-americana vorbeste despre rezultatele negocierilor de pace ruso-ucrainene de la Minsk. Cotidianul Washington Post anunta un numitor comuni atins de cele patru parti implicate in discutii – Rusia, Ucraina, Franta si Germania –, dupa mai bine de 15 ore de negocieri.

E vorba despre un acord de incetare a focului incepand de sambata noaptea si de retragere a armamentului greu din estul Ucrainei, potrivit presedintelui rus Vladimir Putin.

“Am cazut de acord asupra multor puncte”, le-a spus Putin reporterilor prezenti in capitala Belarusului. “Ar trebui sa evitam varsare inutila de sange in timp ce retragem armamentul greu”, a subliniat liderul de la Kremlin.
 

Washingtonul nu crede in probitatea Moscovei

Comandantul trupelor SUA in Europa, Ben Hodges, a declarat miercuri ca trupe rusesti s-au implicat direct in luptele din jurul orasului ucrainean Debalteve.

De altfel, Hodges a mai spus ca armata americana va antrena militarii ucraineni angajati in luptele cu separatistii sustinuti de Moscova.

Seful trupelor americane din Europa a spus, potrivit Reuters, ca "avand in vedere cantitatea de munitie utilizata, tipul de echipamente militare, e clar ca e o interventie militara ruseasca in zona Debaltseve".

Hodges a mai spus, in timpul unei vizite la o baza NATO din Polonia, ca se teme ca un succes al trupelor rusesti in Debaltseve le va face sa se concentreze apoi asupra portului Mariupol - important nod maritim care ar facilita Rusiei accesul in Peninsula Crimeea si controlul total al Marii Azov.

Ben Hodges a subliniat, totodata, intentia armatei SUA de a antrena militarii ucraineni implicati in luptele din estul separatist al tarii.

Antrenamentele vor incepe in luna martie, un batalion de soldati americani urmand sa antreneze trei batalioane de soldati ucraineni, a spus Hodges in timpul unei vizite la baza NATO din Szczecin (nord-vestul Poloniei).

"Ii vom antrena in domeniul securitatii, medical, operatiunilor intr-un mediu in care rusii distrug comunicatiile si cum sa se protejeze de rusi si de artileria rebelilor", a spus Hodges.
 

Porosenko vorbeste despre Legea Martiala

Presedintele Ucrainei trage un semnal de alarma privind introducerea legii martiale pe teritoriul tarii, daca situatia privind conflictul armat din estul separatist escaladeaza. De cealalta parte, Moscova continua sa acuze Kievul pentru criza actuala.

"Eu, Guvernul si parlamentul suntem pregatiti sa luam decizia de a introduce legea martiala in toate teritoriile Ucrainei", a spus Petro Porosenko la o intalnire de Guvern, miercuri, cu putin timp inainte de inceperea "intalnirii ultimei sanse pentru pace" in Ucraina, din Belarus, si dupa mai multe atacuri ale separatistilor pro-rusi in regiunea Donetk.

Legea martial este aplicata cand o autoritate militara preia controlul in locul administratiei civile obisnuite si suprima unele dintre drepturile individuale ale cetatenilor, limiteaza durata unui proces, prevede pedepse mai dure decat in mod obisnuit (poate introduce pedeapsa capitala) si prevede anumite reguli, printre care interzicerea circulatiei dupa anumite ore.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22