Pe aceeași temă
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat ieri, in cadrul unei vizite pe care o efectueaza in Crimeea, ca aceasta peninsula este o oglinda a Rusiei multietnice, iar minoritatea tătarilor nu ar trebui să încerce să obțină un statut special. Tătarii reprezintă peste 10% din populația Crimeii și s-au opus anexării peninsulei de către Rusia, reamintind de deportările în masă dispuse de Moscova în timpul perioadei sovietice, relateaza Agerpres.
Putin a mai spus ca anexarea Crimeii la Rusia a fost o chestiune de dreptate istorică. El s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor minorități, inclusiv ai tătarilor, la un complex de lux din satul Opolznevoe. "Relațiile interetnice sunt o chestiune delicată. Consider că orice speculație privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasă", a declarat el.
Președintele rus a mai spus că Moscova nu va permite organizațiilor non-guvernamentale finanțate din fonduri străine să destabilizeze peninsula prin exagerarea problemelor cu care se confruntă tătarii din Crimeea, al treilea cel mai numeros grup etnic din peninsulă, după ruși și ucraineni. "Crimeea este o oglindă a Rusiei multietnice. Aici, la fel ca oriunde în Rusia, trebuie să acordăm o atenție puternică și constantă dezvoltării păcii și armoniei, combinând eforturile autorităților statului și ale societății civile. De aceea, consider această întâlnire cu dvs. foarte importantă", le-a mai spus Putin reprezentanților grupurilor etnice.
Rusia a fost criticată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Națiunile Unite, Consiliul Europei și Turcia pentru tratamentul la care a supus minoritatea tătară, neîncrezătoare în Moscova după deportările în masă din 1944.
Tătarii au început să se întoarcă în Crimeea în număr mare după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și s-au bucurat de o revigorare culturală în cadrul Ucrainei. De la anexarea din 2014, forțele de securitate ruse au efectuat descinderi la principala lor adunare, Mejlis, și a evacuat-o din sediu. Rusia a închis de asemenea postul de televiziune al tătarilor, ATR, iar mai mulți activiști locali, inclusiv tătari, ar fi fost uciși, bătuți sau dați dispăruți. Principalilor doi lideri ai comunității li s-a interzis accesul în Crimeea.