Vladimir Putin: Scutul antiracheta din Romania si Polonia, amenintari americane pentru Rusia

T.d. | 18.12.2014

Pe aceeași temă

Presedintele rus Vladimit Putin percepe elementele scutului de aparare antiracheta din Romania si Polonia drept amenintari venite de la Washington. Scutul american antiracheta reprezinta unul din subiectele cel mai des criticate de Kremlin, de la pornirea proiectului.

"Ei amplasează elemente strategice ale scutului antirachetă nu numai în Alaska, ci şi în Europa, în Polonia şi România, chiar la graniţele noastre", a declarat liderul rus, potrivit Gandul.

Rusia a cerut în mod repetat comunităţii internaţionale să abordeze problema extinderii scutului antirachetă american.

Washingtonul intenţionează să instaleze un complex de apărare antirachetă Aegis Ashore în România în 2015 şi un sistem similar în Polonia în 2018, potrivit Agenţiei de Apărare Antirachetă din Statele Unite.

În cadrul sistemului antirachetă al NATO, radare şi interceptori vor fi instalate în câteva ţări membre NATO, inclusiv România, Turcia, Spania şi Polonia. Scutul antirachetă va fi consolidat cu sisteme amplasate pe mare.
 

Scutul este “pur defensiv”

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat in 14 decembrie ca proiectul de la Deveselu este “pur defensiv” si “nu este indreptat in niciun fel impotriva Rusiei”.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei intalniri cu o delegatie a Congresului SUA, condusa de republicanul Mike Rogers, potrivit Hotnews.

De altfel, acest scop si caracter al facilitatii de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adaugat seful Diplomatiei romane, conform unui comunicat al MAE.

De asemenea, "facilitatea va spori protectia teritoriilor, populatiilor si fortelor aliate din Europa impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic", a mai spus Aurescu, la intalnirea cu delegatia americana.

Ministrul a evocat si "cooperarea extinsa la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, in contextul tranzitului fortelor SUA si Aliate din si spre Afganistan", considerand ca relatiile bilaterale in domeniile securitatii si apararii au un nivel "excelent".
 

Ce presupune sistemul Aegis

In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004.

Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.

Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, a preluat comanda bazei de la Deveselu.

In baza militara de la Deveselu va functiona un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patruland in Oceanul Pacific si in Marea Mediterana. Sistemul antiracheta NATO din Europa are obiectivul de a contracara amenintari reprezentate de tari precum Iranul. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

In februarie, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22