Pe aceeași temă
Obiectivele au inclus întâlniri cu primarii pentru a se reitera promisiunile cu creșterea salariilor (”anexă separată” în legea salarizării, spunea Dragnea) și vizite la companii prietenoase cu PSD. Bomboana pe colivă este vizita la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, codașa absolută a învățământului academic, unde săptămâna este redusă la patru zile de studiu pentru economii la energie și unde cadrele didactice nu și-au primit salariile, însă unde guvernul a promis bani pentru finalizarea extinderii campusului.
Vizitele și mesele de lucru s-au încheiat cu conferința de presă din Sala Revoluției a CJ Timiș, la care s-au prezentat premierul Grindeanu și șeful său, Liviu Dragnea, fără doamna Shhaideh. Discursurile au fost triumfaliste, prezentând promisiunile ca mari realizări: deblocarea proiectului autostrăzii Timișoara-Pancevo, centura Timișoarei, absorbție de 5,2 miliarde Euro fonduri europene, legea investițiilor strategice, creșterea pensiilor de la 1 iulie a.c., dublări de salarii la diverse categorii, o nouă lege a educației, eliminarea TVA la publicitate ș.a.m.d. În general, ce nu e bine și ce nu s-a făcut, au susținut cei doi demnitari, se datorează guvernelor Cioloș și ...Boc.
Deși este cunoscut ca pasionat vânător și fondator de organizații cinegetice, cum atestă presa locală din Teleorman, Liviu Dragnea a susținut, la solicitarea revistei ”22” că ”nu am armă acasă”. Întrebarea viza amenințările cu AKM ale deputatului PSD, Cătălin Rădulescu:„Eu regret că colegul nostru a avut o asemenea atitudine şi poate regret şi că am cedat în faţa organizaţiei Argeş la rugămintea de a semna candidatura dumnealui pentru acest Parlament. Voi propune colegilor mei din Comitetul executiv cel puţin suspendarea din calitatea de membru PSD, cel puţin pentru o perioadă determinată. Am zis cel puţin. Asta vom discuta în CEX pentru că afirmaţiile acestui domn sunt inacceptabile şi periculoase în acelaşi timp. Demisia de onoare nu se cere, dacă ai onoare îţi dai demisia, eu tot îi dau semnale, domnia sa hotărăşte ce va face până ajunge la CEX”. Deși deputatul a susținut public că ”a luptat” în 1989 la Timișoara, asociațiile de revoluționari îl consideră un impostor.
Iată câteva răspunsuri din conferința de presă la întrebările revistei ”22”:
-Despre îngrijorarea FMI legată de depășirea deficitului, creștere economică și situația atragerii fondurilor europene:
Sorin Grindeanu – ”Cu riscul de a vă dezamăgi, problemele cu fondurile europene vin de anul trecut.Tot ce s-a întâmplat, blocajele vin din trecut. Ne-am propus lucruri ambițioase, 5,2 miliarde de Euro pe 2017 care este mult față de zero anul trecut, dar posibil. Se propune atragerea a 5.2 mililarde de Euro, un lucru posibil doar cu multă muncă”. Se vor face din 10 în 10 zile monitorizări de progres. Întâlniri normale, de lucru cu reprezentanții FMI,”le-am spus viziunea noastră pentru 2017, măsurile adoptate mențin deficitul bugetar sub 3%, suntem parteneri serioși, știm angajamentele luate de țara noastră, ne ținem de ele, chiar dacă suntem primul guvern care se ține de angajamentul cu 2% pentru apărare”.
-Despre prestația ministrului muncii, Olguța Vasilescu, pe scena internațională:
Sorin Grindeanu - „Eu l-am auzit şi pe Emil Boc vorbind engleză. Nu se dau examene de limbi străine când ocupi funcţia de ministru, se iau în considerare competenţele pe care le ai pentru a ocupa acea funcţie. Eu apreciez efortul Olguţei de a vorbi şi engleză şi franceză două zile la rând. În locul ei aş fi vorbit în română, cu traducători pentru a fi totul foarte clar”.
- La declarația lui Liviu Dragnea că”PSD nu are ce să discute cu președintele”și ”PSD nu poate încheia un pact sau un protocol cu o persoană”, întrebarea era dacă în viziunea PSD Klaus Iohannis este o simplă persoană, deci partidul nu recunoaște instituția președintelui:
Liviu Dragnea – ”Mă uit ca la un om viu, care trăiește.Indiferent cum ar fi, este doar un om”.
-Despre abandonarea softului ”Inspectorul pădurii” de monitorizare a transporturilor ilegale de lemn, aplicație moștenită de la guvernul tehnocrat:
Liviu Dragnea – ”Guvernul trecut trebuia sa adopte 2 acte normative pentru a finaliza tot procesul legislativ, ca să închidă cercul. Nu e problemă cu softul. E ca și cu scannerele de la vamă care brusc în ultimele luni ale anului trecut au murit și brusc au scăzut și veniturile. Așa a fost și cu softul”.