Vocea Rusiei ataca Deutsche Welle, Revista 22 si Romania liberape tema Romania, o colonie? Vezi ce sustine postul oficial al Moscovei

Fara Autor | 22.11.2012

Pe aceeași temă

Editorialul lui Andrei Cornea, "Este Romania o colonie", apărut atât în Revista 22, cât şi în România Liberă, dar si cel al lui Petre M. Iancu "Colonia Romania",publicat de De4utsche Welle au provocat o reactie dura din partea postului Vocea Rusiei. Sub semnatura aceluiasi Valentin Mandrutescu, Vocea Rusiei sustine ca Romania va fi "santajata" sa isi cedeze suveranitatea, dar ca "propaganidstii occidentali refuzind sa raspunda la intrebarea: ce legătură există între renunţarea poporului la dreptul de a-şi decide soarta şi îmbunătăţirea situaţiei economice".

 

In articolul cu titlul "Colonia Romania", Deutsche Welle, sub semnatura lui Petre M. Iancu, comenteaza pe larg editorialele lui Andrei Cornea " Este Romania o colonie?" si Dan Cristian Turturica " Dar Gazprom cu cine voteaza pe 9 decembrie?", publicate de Revista 22 si Romania libera. Deutsche Welle duce mai departe ideea de "colonia România" şi se întreabă dacă ţara noastră va ajunge să fie condusă de la pupitrul unui parlament absolutist, "dotat cu o majoritate aptă să schimbe constituţia, agreată şi alcătuită după bunul plac al Vocii Rusiei şi al Antenei 3".

"În legătură cu aceste alegeri se pun câteva întrebări presante. Va ajunge România realmente să fie condusă integral de la pupitrul unui parlament absolutist, dotat cu o majoritate aptă să schimbe constituţia, agreată şi alcătuită după bunul plac al Vocii Rusiei şi al Antenei 3? Cât de rapid se va transforma ţara într-o republică bananieră? Cât de grabnic se va desăvârşi opera de destructurare a statului de drept românesc iniţiată în timpul puciului parlamentar din vara acestui an?", scrie autorul articolului din Deutsche Welle.

Reacţia celor de la Vocea Rusiei nu a întârziat să apară: Valentin Mândrăşescu, cel care scrie materialele despre România pentru Vocea Rusiei, a publicat un articol intitulat "Deutsche Welle atacă Vocea Rusiei", în care subliniază că textul apărut în Deutsche Welle "ar fi fost foarte amuzant dacă nu ar constitui totodată un semnal trist al decăderii calităţii deontologice a acestei instituţii de media".

"Preluând cu exactitate acuzaţiile aduse de Traian Băsescu cu câteva luni în urmă, Deutsche Welle a dat dovadă pe un talent deosebit în privinţa elaborării unei teorii a conspiraţiei referitoare la postul nostru de radio. Judecând după temerile exprimate de autorii acestei 'analize' ei par a fi convinşi că proiectul noii constituţii va fi avizat de Vocea Rusiei şi Antena3 şi, mai mult, va fi alcătuit după parametrii specificaţi de aceste instituţii media. Probabil, reproducerea acuzaţiilor politicianiste şi lipsite de orice suport logic reflectă anumite frustrări resimţite atât de cei care simt că nu mai sunt unicii jucători influenţi în spaţiul informaţional românesc, cât şi de cei care le dau ordine.

Nu este exclus ca jurnaliştii de la Deutsche Welle să sufere de invidie. Propaganda vestică îşi pierde din credibilitate, iar Vocea Rusiei, având la dispoziţie un singur site în limba română şi neavând emisie în România, a reuşit să atragă atenţia publicului. Este firesc ca acest succes să fie ca un os în gât pentru care s-au obişnuit să lucreze în România că într-un laborator propagandistic ferit de interferenţe.

Vocea Rusiei are posibilitatea şi dorinţa de a aborda subiecte ce sunt interzise sau incomode pentru presa vestică. Însăşi faptul că Deutsche Welle şi o serie întreagă de publicaţii 'autohtone' sunt forţate să ia în discuţie subiectul colonizării României este un testament al succesului acestei abordări. Jurnalistica făcută conform sloganului 'tot ce face Vestul este perfect!' şi 'presa din Vest este obiectivă prin definiţie!' a încetat să producă efectele propagandistice scontate şi este firesc ca această situaţie să provoace frustrări şi răbufniri nervoase.

Cheia succesului este simplă: abordarea subiectelor care dor, lovirea în puncte nevralgice, identificarea ideilor în care interesul cititorului se intersectează cu interesul jurnalistului. Cei care critică Vocea Rusiei acţionează după modelele preluate din manualele de propagandă şi refuză să abordeze subiectele din punct de vedere faptic sau argumentativ, preferând să lanseze atacuri emoţionale şi să conteste însăşi dreptul jurnaliştilor şi al cititorilor să aibă păreri neconforme cu 'linia partidului' trasată de funcţionarii PPE"
, scrie Valentin Mândrăşescu în Vocea Rusiei.

"În cadrul articolul publicat de Deutsche Welle există un fragment care impresionează prin sinceritatea absolută a autorului care explică în clar text interesele finanţatorilor postului german de radio şi oferă o explicaţie perfectă frustrărilor manifestate de jurnaliştii germani: 'Dimpotrivă, criza financiară şi economică confruntând zona euro şi soluţiile propuse de germani întru aplanarea ei au scos în evidenţă că parte din elitele europene năzuiesc chiar la o integrare accelerată şi prin urmare la o reducere notabilă, pe viitor, a suveranităţii statelor membre ale UE.

Fiindcă, din unghiul acestor elite, Bătrânul Continent nu va putea face faţă rigorilor economico-financiare ale globalizării dacă nu-şi va oferi crearea Statelor Unite ale Europei. În acest scop li se cere statelor naţionale să renunţe la bună parte din independenţa lor, care, în interesul tuturor părţilor membre ale acestui tot numit Comunitate, se vede transferată autorităţilor de la Bruxelles'
", scrie, ironic, Vocea Rusiei.

"Românilor li se spune direct că îi aşteaptă o cedare a suveranităţii către Bruxelles şi că acest lucru este spre binele lor. Acest proiect de lichidare a suveranităţii este prezentat ca o parte componentă a 'soluţiilor propuse de germani' la criza economică. Înainte de intrarea în Uniunea Europeană, românii au fost şantajaţi şi li s-a cerut să renunţe la suveranitatea economică prin vânzarea companiilor-cheie deţinute de stat. Clasa politică a cedat şantajului şi aşa românii au pierdut controlul asupra resurselor naturale şi asupra propriului sistem financiar-bancar.

Astăzi, şantajul se repetă, numai că de această dată românilor li se sugerează că trebuie să renunţe la ce a mai rămas din suveranitatea politică pentru depăşirea crizei economice. Se impune o întrebare incomodă: ce legătură există între renunţarea poporului la dreptul de a-şi decide soarta şi îmbunătăţirea situaţiei economice? Propagandiştii occidentali nu vor oferi un răspuns la această întrebare, preferând să strige în gura mare despre 'influenţa Moscovei' şi 'instrucţiunile transmise prin radio' de Vocea Rusiei.

Situaţia este clară, fiind totodată destul de paradoxală şi ironică. Vocea Rusiei îi deranjează pe toţi care susţin procesul de diminuare a suveranităţii României şi pe cei care-şi doresc definitivarea procesului de colonizare a acestei ţări. Obişnuiţi să acţioneze fără interferenţe, ei se simt frustraţi de adevărurile incomode şi subiectele tabu pe care le abordează jurnaliştii postului nostru de radio. Propagandiştii de duzină au toate motivele să fie trişti: epoca lipsei de concurenţă s-a terminat definitiv"
, conchide Vocea Rusiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22