Voican Voiculescu, huiduit în Piața Universității, participant la evenimentul din Piața Revoluției

Laurentiu Gheorghe | 22.12.2019

Gelu Voican Voiculescu, personaj controversat al Revoluției, a luat parte duminică la o slujbă religioasă dedicată eroilor căzuți la evenimentele din decembrie 1989, în fața sediului fostului CC al PCR.

Pe aceeași temă

Gelu Voican Voiculescu a participat duminică dimineață la evenimentele prilejuite de comemorarea Revoluției în fața Ministerului de Interne – fostul sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, deși ieri a fost huiduit și agresat în Piața Universității, relatează G4Media.ro.

Întrebat de jurnaliști dacă nu s-a temut de un nou incident, Voiculescu a spus Dacă nu mi-a fost teamă acum 30 de ani, nu poate să-mi fie teamă nici astăzi. A fost regretabil (ceea ce s-a întâmplat ieri-n.r.)”.
De asemenea, întrebat în legătură cu faptul că unii spun că nu ar trebui să participe la astfel de evenimente, având în vedere că este judecat pentru infracțiuni contra umanității, Voiculescu a replicat că ”Dosarul Revoluției nu a fost judecat”.
La finalul ceremoniei, Voiculescu a fost escortat până la mașină de forțele de ordine.

Voican Voiculescu, personaj-cheie în preluarea puterii după 22 decembrie 1989 de către Ion Iliescu și oamenii despre care procurorii susțin că erau agenții Rusiei, a fost lovit în cap cu o cârjă sâmbătă la ceremoniile din Piața Universității.

El a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanității de procurorii care instrumentează dosarul Revoluției.

Gelu Voican Voiculescu se află și în mijlocul unui scandal legat de un concert organizat de Institutul Revoluției Române, instituție pe care o conduce alături de Ion Iliescu. Mai multe organizații civice au contestat, vineri, evenimentul organizat de Institut, pentru care se alocau 100.000 de euro de la bugetul de stat. Ulterior, sâmbătă, evenimentul a fost anulat.

Context: Gelu Voican Voiculescu a participat ca delegat al Frontului Salvării Naționale, alături de Victor Atanasie Stănculescu și de Virgil Măgureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceaușescu din 25 decembrie 1989 și la execuția liderului comunist. Tot el s-a ocupat și de înhumarea soților Ceaușescu.

După Revoluția din decembrie 1989, el a deținut funcția de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu și responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990).

Printr-un decret semnat în 26 decembrie 1989 de către Ion Iliescu, Direcția Securității Statului era trecută în componența Ministerului Apărării Naționale. În data de 31 decembrie 1989, imediat după arestarea gen. Iulian Vlad și a apropiaților acestuia, președintele CFSN, Ion Iliescu, l-a numit pe Gelu Voican Voiculescu, la acea dată viceprim-ministru în Guvernul provizoriu, în funcția de comandant al structurilor fostului „Departamentul al Securității Statului”.

Prezența sa la momentul comemorativ vine în contextul în care, sâmbătă, el a fost prezent în Piața Universității, la un eveniment similar și a fost îmbrâncit și huiduit de mai multe persoane nemulțumite că fostul vicepremier a venit la acea manifestație. Un bărbat chiar l-a lovit în cap cu un baston, Gelu Voican Voiculescu părăsind Piața Universității sângerând.

Bărbatul care a l-a lovit în cap cu o cârjă a fost găsit de oamenii legii și a fost dus la audieri, Gelu Voican Voiculescu depunând o plângere împotriva individului de 68 de ani.

Conform Poliției Capitalei, cercetările sunt efectuate de Secția 1 Poliție sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă teritorial și material.

Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, în dosarul Revoluției, cazul aflându-se pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). El este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22