Pe aceeași temă
"Este o ruşine pentru noi ca ţară ceea ce s-a întâmplat. (…) Când o firmă de avocatură spune că nu eşti binevenit, este de luat în serios”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, făcând referire la notificarea trimisă în numele Spitalului "Sfânta Maria", printr-o firmă de avocatură, în care se menţionează că experţii străini „nu sunt bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să facă o vizită oficială sau neoficială la Spitalul «Sfânta Maria»”.
Ministrul a precizat că verificările la Spitalul „Sfânta Maria” vor fi făcute de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii de la începutul săptămânii viitoare, urmând să fie controlate şi achiziţiile făcute de unitatea sanitară pentru transplantul pulmonar.
În urmă cu o zi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea că experţii străini vor veni în România, la invitaţia Guvernului, şi nu vor face un audit, ci o evaluare menită ”doar să ne ajute, să ne asigure că avem condiţiile necesare pentru efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni”.
”Dacă nu va fi în 8-9 decembrie, posibil să fie câteva zile mai târziu. Evaluarea va avea cu siguranţă loc, pentru că acesta este singurul lucru decent pe care noi, ca oameni responsabili, ar trebui să-l facem - anume să ne asigurăm că siguranţa pacientului este primordială, să ne asigurăm că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a nu pune pacienţii români în pericol”, preciza Voiculescu.
El a catalogat scandalul privind autorizarea transplantului de plămâni ca fiind ”o situaţie deosebit de stânjenitoare, iar ceea ce s-a întâmplat este stânjenitor pentru România şi iresponsabil din partea autorilor”.
"Lupul păzeşte oile”
Managerul Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă, a mers luni la DIICOT, el declarând că auditul la unitatea sanitară la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi de la Eurotransplant este neoficial şi făcut după zicala "Lupul păzeşte oile”, pentru că această entitate este cea care a preluat organele prelevate în România.
Narcis Copcă a precizat că acuzaţiile din dosar sunt de abuz în serviciu şi că trebuie să existe o lămurire în ce priveşte trimiterea în străinătate, prin Eurotransplant, a organelor donate şi recoltate în România.
"Această organizaţie, de fapt, era chemată să facă un audit neoficial la Spitalul «Sfânta Maria», pentru a alege dintre două centre aflate în competiţie şi care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 şi 9. Evident era o minciună, pentru că noi eram acreditaţi, nu suntem în competiţie sau în conflict cu nicio altă clinică", a spus Copcă luni, la intrarea în sediul DIICOT, unde a stat aproximativ nouă ore.
Managerul Spitalului “Sfânta Maria” a depus, în 23 noiembrie, plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.
Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, împreună cu experţi străini, ar fi trebuit să meargă, în perioada 8-9 decembrie, la Spitalul „Sfânta Maria”, după ce primarul Capitalei şi-a dat acordul să se verifice dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar.
Managerul Spitalului “Sfânta Maria” nu este însă de acord cu acest control, pe motiv că unitatea sanitară este acreditată pentru transplant pulmonar şi le-a transmis specialiştilor străini că nu ar trebui să vină să facă verificări.
În notificarea care ar fi fost trimisă experţilor străini în numele Spitalului "Sfânta Maria", printro-o firmă de avocatură, se menţionează: "Nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria. Dacă nu veţi ţine cont de solicitarea noastră, vom considera această atitudine ca o lipsă de respect şi de dorinţă de colaborare onestă şi o interferenţă deliberată în politicile naţionale de sănătate".
"Le-am explicat, de asemenea, că dumnealor sunt citaţi într-un dosar penal, întrucât au luat plămâni ţinând cot de legea Eurotransplant şi nicidecum de legea din România, dacă nu au primitori compatibili aici", a adăugat Copcă.
Criterii
Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut, potrivit raportului Inspecţiei Sanitare de Stat, după controlul făcut la unitatea sanitară.
Managerul Spitalului “Sfânta Maria” a susţinut că unitatea este pregătită să facă transplant în orice clipă, că există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate, dar ministrul Sănătăţii refuză plata operaţiilor şi pentru aceasta îi vor fi cerute daune morale.