Voiculescu NU RECUNOASTE expertiza instanței supreme și cere RETRIMITEREA dosarului ICA la DNA

Fara Autor | 09.04.2013

Pe aceeași temă

Avocaţii lui Dan Voiculescu au cerut marţi Tribunalului Bucureşti trimiterea dosarului privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru ca procurorii sa refaca urmărirea penale. Avocatii au cerut şi anularea expertizei financiar-contabile dispuse anterior de judecătorii Inaltei Curti, transmite Agerpres. Instanţa a rămas în pronunţare pe aceste solicitări, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 30 aprilie, relateaza HotNews. Dan Voiculescu nu a fost prezent în sala de judecată.

 



 Întrebat dacă dorește să se constituie în continuare parte civilă în dosar (și implicit dacă dorește recuperarea unui prejudiciu de 60 milioane de euro) juristul care reprezintă Ministerului Agriculturii a declarat că lasă la aprecierea judecătorului acest fapt.

La termenul de marţi al procesului, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a solicitat noului judecător desemnat în acest caz, Graţiela Constantin, să anuleze mai multe decizii luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul ICA.

Astfel, avocatul a declarat că dosarul ICA trebuie trimis la DNA, în vederea refacerii urmăririi penale, deoarece procurorii nu au descris în rechizitoriu faptele de care este acuzat Dan Voiculescu.

De asemenea, el a cerut şi anularea expertizei financiare încuviinţate de judecătorii de la ÎCCJ în februarie 2012, susţinând că în mod eronat au fost evaluate activele ICA, deşi în mod normal trebuia să se facă o evaluare a acţiunilor Institutului, la momentul preluării acestuia în 2003 de către Grupul Grivco.

Alţi avocaţi au solicitat scoaterea Ministerului Agriculturii şi a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) din acest proces ca părţi civile şi introducerea Ministerului Finanţelor Publice, iar reprezentantul Ministerului Agriculturii nu s-a opus acestei solicitări.

Instanţa a rămas în pronunţare pe aceste solicitări, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 30 aprilie.


Istoric

 Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC 'Bioprod' SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie il acuza pe Voiculescu de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dan Voiculescu si-a dat demisia de ori din Senat in ultimele 12 luni sub diferite pretexte, reusind astfel sa amine judecarea dosarului trimis succesiv de la Inalta Curte la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Mogulul este acuzat de spălare de bani. Prejudiciul adus este de 60 milioane de euro.

Alte persoane trimise în judecată: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru şi Pop Flavius Adrian.

 

Fuga de justiție

La început, procesul ICA a fost judecat de tribunal deoarece Voiculescu a demisionat din Senat, în septembrie 2007. În decembrie 2008 a fost trimis în judecată, dar în aceeaşi lună a fost ales din nou senator, aşa că dosarul a fost mutat la Înalta Curte.

Cu un termen înainte de finalizarea procesului pe fond, în iunie 2012, Voiculescu demisionează din Parlament şi judecata se mută la tribunal.

Şase luni mai târziu, Voiculescu candidează din nou, este ales cu 70%, astfel încât procesul s-a întors la Înalta Curte. Cum o parte din fapte s-au prescris, i-au dat un termen de judecată scurt, moment în care Voiculescu demisonează a treia oară, la o săptămână după ce a depus jurământul în Parlament.

Dosarul ICA a ajuns la Tribunal după ce politicianul şi-a dat a a treia oară demisia din Parlament. „Încă o dată, Tribunalul nu e Justiţie? De ce Justiţie se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiţie, nu are judecători?”, declara Dan Voiculescu.


Completul ghinionist

Până azi, dosarul lui Voiculescu era judecat de Viorica Dinu, magistrat arestat între timp pentru fapte de corupție in asa numitul "dosar al spagarelor". După ce Dinu a fost arestată, conducerea Tribunalului a distribuit dosarele ei altor judecători.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22