Voiculescu: Raportarea infectiilor nosocomiale a crescut cu 25% de la momentul Colectiv

Dora Vulcan | 27.10.2016

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu spune ca situatia infectiilor nosocomiale era cunoscuta personalului medical din spitalele romanesti si ca masurile care au fost luate intre timp se datorează într-o bună măsură momentului „Colectiv”. Fata de momentul colectiv, raportarile din spitale au crescut cu 25%.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Cred că era o problemă pe care cu siguranță personalul medical o cunoștea. În sistem era extrem de cunoscută. La nivelul pacientului, la nivelul societății, în ansamblu ei, nu era neapărat o problemă de care să ne lovim fiecare dintre noi. Cred că termenul de infecție nosocomială înseamnă ceva pentru fiecare. Infecțiile nosocomiale sunt unul dintre principalele pericole, dacă nu cumva principalul pericol care afectează siguranța pacientului atunci când este în spital. Fie că ne gândim la investițiile în infrastructură, pe care acum înțelegem mai bine că trebuie să le facem, fie că ne gândim la regulile pe care și pacienții trebuie să le respecte mai bine, fie că ne gândim la mecanismele de control pe care autoritățile statului au datoria să le pună în aplicare — toate acestea vor aduce îmbunătățiri semnificative și toate acestea se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv", a declarat Vlad Voiculescu la o dezbatere pe teme de sănătate, citat de Agerpres. 

 

 

Masuri punitive contraproductive

 

 

Ministrul a reiterat faptul că principala piedică în raportarea reală a infecțiilor nosocomiale o reprezintă faptul că în contractul managerilor de spitale sunt prevăzute măsuri punitive dacă infecțiile depășesc un anumit nivel.

 

 

"Respectivul manager poate fi dat afară dacă depășește un anumit nivel al infecțiilor nosocomiale. Așa încât nimeni nu avea interesul să se raporteze nivelul real al infecțiilor nosocomiale. Când un spital raportează aceste infecții nosocomiale, ar trebui ajutat să îmbunătățească condițiile și să îmbunătățească siguranța pacientului în acel spital", a explicat Vlad Voiculescu.

 

 

 

Ministrul a anunțat că în noul contract de management pentru șefii de spitale vor fi noi prevederi, printre care obligativitatea raportării reale a infecțiilor nosocomiale și faptul că siguranța pacientului va avea un loc de frunte, dar a adăugat că vor trebui 'întărite' și mecanismele de control ale statului, întrucât nimănui nu îi mai este 'frică' de Sanepid.

 

 

 

Raportarile au crescut cu 25% fata de anul trecut

 

 

"Raportările vor trebui să fie cele reale. Vor exista o serie de măsuri. Nu vorbim numai de sancționarea managerului. (...) Vorbim despre mecanisme de control ale autorităților statului. În anii '90, atunci când venea Sanepidul la un butic sau spital, era un eveniment important. Toată lumea se pregătea pentru asta și tuturor le era frică. Nu mai sunt multe spitale cărora să le fie frică de Sanepid, nu mai sunt nici multe chioșchiuri cărora să le fie frică de Sanepid. Asta ne arată că mecanismele de control ale statului au slăbit și ele trebuie întărite din nou (…) Incet-incet o sa ne apropiem de adevar, o sa stabilim o crestere a frecventei de raportari", spune Vlad Voiculescu.

 

Ministrul Sanatatii a precizat ca printre spitalele care nu raporteaza infectiile nosocomiale sunt si cele care apartin de ministere si a dat ca exemplu in acest sens unitatile sanitare administrate de Ministerul Transporturilor.

 

 

In legatura cu raportarea infectiilor nosocomiale, Vlad Voiculescu a precizat ca printr-un set de ordine de ministru, care va fi prezentat in saptamana care urmeaza, vor fi eliminate pedepsele "atunci cand spunem adevarul": "Aceste lucruri trebuie imbunatatite. Avem reguli de raportare si traininguri, inclusiv finantate din fonduri europene."  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22