Vot decisiv în Parlament: Va fi azi ultima zi a Guvernului Dăncilă și prima zi a Guvernului Orban?

Laurentiu Gheorghe | 04.11.2019

Plenul reunit al Parlamentului se întrunește luni de la ora 14:00 pentru votul de învestitură al Guvernului Orban, la trei săptămâni de la adoptarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Pe aceeași temă

Primul pas pentru a obține învestirea este asigurarea cvorumului de minimum 233 de parlamentari, în condițiile în care parlamentarii PSD și Pro România – care au votat moțiune, vor absenta de la ședința de plen. Premierul desemnat, Ludovic Orban, se declară însă optimist, susținând că va obține, potrivit ultimelor calcule, între 237 și 243 de voturi.

„Sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care sincer nu-l înțelegem, e un mod urât de a ieși din scenă, care până la urmă le face și lor rău. În ciuda boicotului, am convingerea că vom reuși mâine să dăm României un guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care să se apuce de treabă încă din prima zi și care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a spus Ludovic Orban, duminică seara.

El susține că, după ultimele calcule, Cabinetul său ar putea obține luni „între 237 și 243 de voturi”.

„După datele pe care le avem astăzi, estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi. După discuțiile pe care le-am purtat, după analiza prezenței, mai ales a prezenței în rândul grupurilor parlamentare care ne sprijină...”, a explicat Orban.

Săptămâna trecută, PNL a semnat acorduri politice de susţinere cu USR, ALDE, UDMR.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au:

PNL - 96 de membri

USR - 40 de membri

UDMR - 30 de membri

PMP - 13 membri

ALDE - 15 membri

Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale - 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România - 29 de membri.

În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.

Programul de luni al Parlamentului va include reunirea plenului la 14:00. Premierul desemnat, Ludovic Orban, va citi programul de guvernare și lista Guvernului. Urmează dezbateri urmate de votul crucial asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.

În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.

„Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări'', a arătat el.

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de minimum 233 de voturi favorabile

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22