Vot final in Senat pentru familia traditionala. Referendumul se va organiza pe 7 octombrie

Redactia | 11.09.2018

Senatul a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Referendumul ar putea fi organizat duminica, 7 octombrie.

Pe aceeași temă

 

Din totalul de 136 de senatori au fost prezenti in plenul de miercuri 127. Propunerea de revizuire a Constitutiei a fost adoptata de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "impotriva" si sapte abtineri. Voturile pentru a venit de la PSD, PNL, ALDE, UDMR.

 

Legea va fi trimisă Curții Constituționale care va trebui să dea un aviz în termen de cinci zile. Dacă CCR dă undă verde revizuirii, va fi organizat un referendum pentru aprobarea revizuirii pe 7 octombrie.

 

Conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, in timpul sedintei grupurilor parlamentare, care s-a desfasurat la Neptun, ca referendumul pentru redefinirea notiunii de casatorie in Constitutie va avea loc pe 7 octombrie. Anuntul a fost facut de presedintele partidului, Liviu Dragnea.

 

Potrivit noului text din legea fundamentală, “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

 

Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, semnata de 3 milioane de cetateni.

 

Declaratii in timpul dezbaterilor din Senat

 

Vlad Alexandrescu (USR): Modificarea Constituției nu este despre familie, nici referendumul nu este despre familiei. E un demers populist al politicienilor aflați în goana după popularitatea pe care au pierdut-o încercând să ne dezbine pe un non-subiect. Familia nu contează pentru voi, tot ce vreți este să vă faceți campanie pe spatele acestui subiect. Vreți să distrageți atenția de la modificarea legilor justiției și a Codurilor penale și de la jaful pe care îl faceți. Prea puțin au fost invocate în această dezbatere adevăratele probleme cu care se confruntă familia în România. Un vot împotriva modificării Constituției nu este un vot împotriva familiei. Vreți un referendum despre valori? Atunci trebuie să fiți de acord cu referendumul pentru ca cei condamnați penal să nu mai poată ocupa funcții publice. Voi aveți nevoie de un referendum care este inutil țării, care va duce la divizarea societății. Aveți nevoie de un refernedum care să-i facă pe români să uite de tentativele voastre de acaparare a justiției. Acesta este planul vostru. Vă interesează câte familii suferă de sărăcie cruntă în România?

Titus Corlățean (PSD): În sfârșit am ajuns să dezbatem această inițiativă civică de revizuire a Constituției. Noi ne-am ferit la PSD să confiscăm această inițiativă. Faptul că noi știm să respectăm electoratul nostru, faptul că respectăm dreptul la conștiință individuală nu înseamnă că am confiscat această temă. Cei care se opun acestei inițiative au un comportament profund nedemocratic pentru că resping voința cetățenilor. Nimeni nu îmi va putea impune să legiferez păcatul în România. Să nu schimbăm, noi oamenii, ceva creat de cineva mult mai important decât noi toți la un loc și cu mult timp înainte.

Cseke Attila (UDMR): Revizuirea Constituției trebuie tratată cu seriozitate. Textul nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. În prezent avem un text defectuos. Toți senatorii UDMR sunt de acord cu definiția căsătoriei între un bărbat și o femeie. Defectul din text este că se pune semnul egal între căsătorie și familiei, se induce ideea că dacă nu ești căsătorit nu ai familie. Dacă un bărbat și o femeie trăiesc împreună de mulți ani dar nu sunt căsătoriți și au și copiii, ei nu sunt o familie? Trebuia să se stabilească foarte clar statutul familiei, statutul căsătoriei. Nu s-a întâmplat asta, drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conștiință.

 

 

Referendumul a fost cerut de Coalitia pentru Familie.

 

"Prezentul act normativ isi propune sa inlature orice echivoc pe care utilizarea termenului de 'soti' in cuprinsul art. 48 al 1 din Constitutia Romaniei ar putea sa-l aduca in conturarea notiunii de 'familie', a raportului dintre 'familie' si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si a intemeia o familie. Dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie este privit ca un drept comun al barbatului si al femeii care, formand un cuplu, recunoscut prin casatorie, pot intemeia in mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al carui continut sa depinda in mod arbitrar de vointa unilaterala doar a barbatului sau doar a femeii", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22