Vot masiv în Senat pentru moțiunea „Opriți-o pe «Doamna în negru» de Ministerul Șomajului”

Laurentiu Gheorghe | 09.06.2020

Moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva ministrului Muncii, Violeta Alexandru, „Opriţi-o pe «Doamna în negru» de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale", a fost adoptată de Senat

Pe aceeași temă

Moţiunea simplă iniţiată de social-democraţi împotriva ministrului Muncii, Violeta Alexandru, a fost adoptată, marţi, de plenul Senatului.

În favoarea moţiunii intitulată „Opriţi-o pe «Doamna în negru» de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale" au votat „pentru”, 76 de senatori, iar 28 s-au exprimat „împotrivă”.

Iniţiatorii moţiunii solicită demisia ministrului, pe motiv că Ordonanţa 30/2020 privind şomajul tehnic şi măsurile legate de acordarea de ajutoare diverselor categorii vulnerabile a fost "atât de prost scrisă", încât a fost nevoie de modificarea ei de şase ori.

„Stimată doamnă ministru Violeta Alexandru, sunteţi ministrul cel mai respins de actualul Parlament! Aţi fost audiată de trei ori în Comisiile de muncă şi protecţie socială ale Parlamentului, reunite, de tot atâtea ori primind un vot de blam. Aţi fost votată în lipsă, ca, de altfel, întregul Guvern, în data de 14 martie, pentru simplul motiv că eraţi nominalizată în Guvernul anti-Covid”, arată PSD în moţiunea cu titlul ”Opriţi-o pe doamna în negru de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale”.

„Trebuia să veniţi cu măsuri care să preîntâmpine degradarea socială şi a situaţiei materiale a celor loviţi de criză. Soluţia dumneavoastră s-a numit OUG 30 (…) A fost atât de prost scrisă Ordonanţa 30, încât a fost nevoie să o modificaţi de şase ori. Ce argumente puteţi găsi ca în doar 60 de zile să modificaţi de atâtea ori un act normativ, pe care tot dumneavoastră l-aţi elaborat?”, mai arată social-democraţii.

Aceştia o acuză pe Violeta Alexandru că a „gestionat foarte prost” situaţia românilor plecaţi la muncă în străinătate.

„Acum, spre încheiere, spuneţi-ne şi nouă, ce tot munciţi la ministerul pe care îl coordonaţi!? Pentru că:

  • nu aţi iniţiat procesul de recalculare a celor 5 milioane de pensii, în baza noii Legi a pensiilor, nr.127/2019

  • nu v-aţi ocupat ca nivelul de trai al românilor să nu scadă cu 10%;

  • nu aveţi niciun proiect prin care cei peste un milion de români întorşi în ţară de la declanşarea pandemiei să rămână şi să muncească acasă;

  • nu aţi făcut nimic pentru a opri invazia celor 12.000 de specialişti liberali de marcă, precum chelneri, ciocli, coafeze, manichiuriste, lăutari, în funcţii la stat. Mai mult, prin Decretele şi Ordonanţele date pentru instaurarea şi reglementarea stării de urgenţă şi de alertă, aţi încurajat angajarea fără concurs la stat, iar, în paralel, aţi concediat funcţionari cu vechime, experienţă, numiţi prin concurs”, scrie în moțiune.

O poziție foarte dură în impul audierii ministrului muncii a avut liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat marti că Violeta Alexandru afiseaza acelasi dispret precum "tovarasa". El aduce mai multe acuze la adresa acesteia, numind-o „mama propagandei si a manipularilor”.

Până acum, în actuala sesiune parlamentară, au fost adoptate patru moţiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor - Florin Cîţu, Agriculturii - Adrian Oros, Educaţiei - Monica Anisie şi Internelor - Marcel Vela.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22