Votarea Comisiei von der Leyen riscă să fie amânată după respingerea candidaturilor de comisari UE

Dora Vulcan | 11.10.2019

Viitoarea Comisie Europeană, care ar urma să fie condusă de Ursula von der Leyen, nu mai poate intra în funcție la 1 noiembrie, așa cum era programat, după ce PE a respins-o și pe Sylvie Goulard.

Pe aceeași temă

”Adăugându-se la problemele cu care von der Leyen se confruntă deja, guvernul României a căzut, fiind neclar când va putea Bucureștiul să înlocuiască nominalizarea pentru postul de comisar”, scrie Politico.

Publicația americană mai notează că respingerea lui Goulard, ea însăși o fostă membră a Parlamentului European, a fost o stânjenitoare lovitură pentru președintele Franței, Emmanuel Macron, care a susținut-o în ciuda vulnerabilităților ei evidente, inclusiv a investigațiilor desfășurate la Bruxelles și Paris pe tema unor acuzații că nu a respectat reguli fiscale. Ulterior, Macron a părut să nege orice responsabilitate personală pentru această înfrângere. El a spus că a oferit trei nume drept potențiale nominalizări și că von der Leyen a insistat personal pentru Goulard.

Macron și-a încordat mușchii pentru a-i asigura lui Goulard un portofoliu importan și extins care vizează piața internă – regulile economiei europene – precum și politica industrială și de apărare, două priorități pentru Paris.

Una dintre cele mai puternice opoziții față de Goulard a venit din partea PPE – familia politică din care face parte von der Leyen.

Politico susține că respingerea lui Goulard a reprezentat și o înfrângere personală pentru von der Leyen, fost ministru al apărării în Germania și prima femeie care ar urma să fie aleasă președinte al Comisiei.

Goulard este prietenă cu președintele-nominalizat al Comisiei și ar fi putut deveni unul dintre cei mai apropiați și de încredre aliați la Bruxelles.

În plus, dorința lui von der Leyen de a forma o comisie echilibrată pe criteriul de gen este acum periclitată.

Într-o scurtă declarație, von der Leyen a declarat că este timpul să se accelereze procesul numirii membrilor Comisiei. ”În același timp, toți cei implicați în acest proces au nevoie de suficient timp pentru a face următorii pași cu grijă”, a mai spus ea.

Un oficial european, care a vorbit cu Politico sub condiția anonimatului, a declarat că este acum ”aproape imposibil” ca noua Comisie să fie confirmată de legislativul european așa cum a fost planificat, pe data de 23 octombrie și să intre în funcție pe data de 1 Noiembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22