Pe aceeași temă
”Adăugându-se la problemele cu care von der Leyen se confruntă deja, guvernul României a căzut, fiind neclar când va putea Bucureștiul să înlocuiască nominalizarea pentru postul de comisar”, scrie Politico.
Publicația americană mai notează că respingerea lui Goulard, ea însăși o fostă membră a Parlamentului European, a fost o stânjenitoare lovitură pentru președintele Franței, Emmanuel Macron, care a susținut-o în ciuda vulnerabilităților ei evidente, inclusiv a investigațiilor desfășurate la Bruxelles și Paris pe tema unor acuzații că nu a respectat reguli fiscale. Ulterior, Macron a părut să nege orice responsabilitate personală pentru această înfrângere. El a spus că a oferit trei nume drept potențiale nominalizări și că von der Leyen a insistat personal pentru Goulard.
Macron și-a încordat mușchii pentru a-i asigura lui Goulard un portofoliu importan și extins care vizează piața internă – regulile economiei europene – precum și politica industrială și de apărare, două priorități pentru Paris.
Una dintre cele mai puternice opoziții față de Goulard a venit din partea PPE – familia politică din care face parte von der Leyen.
Politico susține că respingerea lui Goulard a reprezentat și o înfrângere personală pentru von der Leyen, fost ministru al apărării în Germania și prima femeie care ar urma să fie aleasă președinte al Comisiei.
Goulard este prietenă cu președintele-nominalizat al Comisiei și ar fi putut deveni unul dintre cei mai apropiați și de încredre aliați la Bruxelles.
În plus, dorința lui von der Leyen de a forma o comisie echilibrată pe criteriul de gen este acum periclitată.
Într-o scurtă declarație, von der Leyen a declarat că este timpul să se accelereze procesul numirii membrilor Comisiei. ”În același timp, toți cei implicați în acest proces au nevoie de suficient timp pentru a face următorii pași cu grijă”, a mai spus ea.
Un oficial european, care a vorbit cu Politico sub condiția anonimatului, a declarat că este acum ”aproape imposibil” ca noua Comisie să fie confirmată de legislativul european așa cum a fost planificat, pe data de 23 octombrie și să intre în funcție pe data de 1 Noiembrie.